NESTAO U 60 MINUTA

Policija uhapsila Renu Sinovčića, sudac ga pustio za jedan sat!

 Andrija Lučić/Cropix

Zbog kaznenog djela 'sprječavanje dokazivanja', odnosno utjecaja na svjedoke i pokušaja podmićivanja svjedoka u slučaju gdje je zbog pokušaja iznude već pritvoren 32-godišnji Zlatko Lisica iz Bibinja, danas poslijepodne istražnom sucu Županijskog suda u Zadru priveden je Reno Sinovčić (50), HDZ-ov predsjednik Općinskog vijeća Općine Novigrad, vanjski suradnik NK Zadar i vlasnik lokalne zadarske medijske kuće VOX.

Sinovčić je priveden dežurnom istražnom sucu u policijskoj Škodi Octaviji, iz koje ga nisu izvodili pred sudom, što je uobičajena praksa, nego je bez lisica na rukama uvezen u sudsku zgradu, u kojoj je i istražni pritvor. Dvadesetak minuta prije na sud je došao i Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan u društvu kolegice iz ureda Dunje Vulić.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom sa zadarskog područja kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo sprječavanje dokazivanja na način da je prijetnjama i obećanjem dara navodio svjedoka na davanje lažnog iskaza i da utječe na druge svjedoke te navodio oštećene na davanje lažnog iskaza u sudskom postupku koji se vodi u Zadru protiv 32-godišnjaka zbog kaznenog djela 'iznuda u pokušaju'. Protiv 50-godišnjaka će se podnijeti kaznena prijava te će se privesti istražnom sucu Županijskog suda u Zadru – navodi glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić u priopćenju koje je stiglo iza 18 sati, točno u vrijeme privođenja.

No, sat vremena nakon privođenja Sinovčić je pušten da se brani sa slobode: - Odlučio sam da ne postoje zakonski uvjeti za određivanje pritvora, odnosno da ne postoji opasnost od mogućnosti ponavljanja djela zbog kojeg je zatražen pritvor – kazao je istražni sudac Vladimir Mikolčević.

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan kazao je da zbog odredbi novog Zakona o kaznenom postupku ne smije govoriti o slučaju koji je u istrazi. - Doduše, u kasnijim fazama, ukoliko uopće do njih i dođe, imao bih što komentirati i rado bih to učinio - kazao je Korljan, a kako smo neslužbeno saznali, Reno Sinovčić je pred istražnim sucem iznio obranu i negirao sve optužbe.

Slučaj Lisica

Zlatku Lisici (32) pritvor do mjesec dana je određen 26. kolovoza zbog pokušaja iznude desetak tisuća eura, a uhićen je u policijskoj klopci. Javnosti je poznat po gotovo filmskoj pljački dostavnog vozila Dalmatinske banke u zadarskoj Foši 2000. godine, u kojoj je ukradeno 2,5 milijuna kuna. Lisica je uhićen u poslijepodnevnim satima, nakon što je zatražio isplatu više tisuća eura od 60-godišnjaka i njegova 25-godišnjeg sina ispred njihove obiteljske kuće na zadarskom predjelu Ploče. Nakon što je uhićen, policija je u pretresu njegova automobila s kojim se dovezao pronašla i pištolj, za koji Lisica nije imao dozvolu, a u međuvremenu je pretražena i njegova obiteljska kuća u Bibinjama.

U više navrata prijetio je smrću 25-godišnjaku i njegovom 61-godišnjem ocu. Nakon iznošenja obrane u kojoj je Lisica, uz odvjetnika Andreja Korljana, kazao kako je bila riječ o novcu koji mu nije vraćen, te da pištolj nije bio njegov, istražni sudac Boris Babić odredio mu je jednomjesečni pritvor zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela kao i prijašnje osuđivanosti.

Zbog pljačke dostavnog vozila Dalmatinske banke Zlatko Lisica i njegova supruga Meri odslužili su zatvorske kazne, no Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u veljači ove godine je zaključio da su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje. Sud za ljuska prava uvažio je žalbu njihova odvjetnika Andreja Korljana prema kojoj su ključni dokazi (odljev kvake bančinog golfa), koji su ih povezali s pljačkom 2,5 milijuna kuna iz dostavnog vozila, izuzeti protuzakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 18:05