ŠTO SE TOČNO DOGODILO NA BAČVICAMA

Policija istražila: Mlada djevojka (15) opečena po licu i očima nakon što je 17-godišnjak tekućinu ulio u čašu i zapalio

 Srećko Niketić / Cropix

SPLIT - Na koncu prvoga dana prve smotre “Neafirmirane umjetničke scene”, izvan službenoga programa, u subotu, dva sata nakon ponoći, opečena je 15-godišnja djevojka koja se nalazila u “Akvariju” na Bačvicama, piše Slobodna Dalmacija.

Zadobila je teške opekline lica i završila na intenzivnoj njezi na Firulama, a na sreću, izvan je životne opasnosti. Kako smo neformalno doznali, opečena je nakon što je netko iz njezina društva pronašao zapaljivo sredstvo i zapalio ga u nesmotrenoj šali.

Zora maloljetnika

Na stranu sada to što su organizatori i redari trebali paziti na posjetitelje koji se nalaze u “Akvariju”, a izvođači temeljitije skloniti zapaljiva sredstva, postavlja se pitanje što su maloljetnici radili tako kasno, te gdje su bili oni kojima je u opisu posla i uniforme da paze na to da se tako mlada djeca u taj kasni sat ne nalaze na takozvanim elitnim Bačvicama, oazi mraka i maloljetničkog nasilja.

Taj je nemili događaj, nažalost, zasjenio performativna zbivanja prvoga dana, a i cijeli festival koji, prema riječima predstavnice organizatora Nine Jurić, s kojom se teško ne složiti, donosi puno dobrih stvari u Split i otvara prostor mladim neafirmiranim umjetnicima.

“Organizacijski odbor izražava žaljenje zbog nemilog događaja. Incident se dogodio pet sati nakon posljednjeg performansa i više od sat vremena nakon završetka programa, te nema veze s programom NUS-a”, kratko su komentirali organizatori manifestacije.

Kako doznajemo, jedan od šest izvođača performansa te večeri u svojem je performansu navodno koristio zapaljivu tvar. Pitanje je li upravo to sredstvo dospjelo u ruke osobi koja je ozlijedila maloljetnicu i kako je do toga došlo spada na drugo mjesto. Šteta što je taj događaj zasjenio zanimljivu i vrijednu novu likovnu i performersku smotru.

No, treba reći da kulturne smotre, a još više organi reda, često ne vode računa o takvim aspektima, a ovo bi nedvojbeno trebalo biti snažno upozorenje. A “Neafirmirana umjetnička scena” privukla je u ovim teškim organizacijskim vremenima sto radova sedamdesetak mladih umjetnika.

Samo je jučer izvedeno šest performansa ( DadaANTI: “Izbor”, Damir Čargonja Čarli: “Crno na bijelom”, Tajči Čekada: “Post mortem high fashion”, Buuuuuuuuu: “Zero money”, Mario Sokolić: “Bodypainting” te Maja Kirovska: “Observatory of the woken ups dreaming”).

Smotra je besplatnim ulazom privukla brojne posjetitelje, a poslije su se predstavila i tri benda, “Hangin’ Village”, M.O.R.T., “Ilija i zrno žita” te DJ, sve kako treba da nije bilo neželjenog incidenta koji je, nažalost, zasjenio sve izvedeno.

Mirna subota

Zato je subota imala mirniji dnevni ritam u središtu grada. Na Peškariji je Neva Kiš održala akciju “Kako nas vide”, u kojoj su prolaznici odgovarali na pitanje kako oni vide umjetnike. Nemanja Čađo u Đardinu je izveo intervenciju “Put svile”, a po Palači je Komična Hunta izvela svoju akciju “Nedjelja, navečer”.

U nedjelju, trećega dana sedmodnevne smotre, u amfiteatru Doma mladih u 17 sati Mirijam Sunara i Ivana Meštrov održat će predavanje o suvremenoj umjetnosti. To će zasigurno pomoći da se pažnja s hitnih pomoći i policijskih biltena vrati na umjetnost, njezinu afirmaciju i kontinuitet.

Možda je ovo prilika da se “Akvarij” ovoga morskoga grada konačno napuni pravim ribama, a suvremeni umjetnici dobiju svoju pravu scenu i muzej. Gradonačelniče, vrijeme je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:30