NAGODIO SE

Policajac prizao da je za 200 eura prevarantima javljao podatke o stanovima mrtvih ljudi: Otimali su ih i prodavali!

Osuđen je i diplomirani ekonomist Marko V. koji je priznao optužbe da je bio veza između policajca i navodnog prevaranta Mikulića

Ilustrativna fotografija

 Ronald Gorsic/cropix/

Zvonimir Č., policajac koji je prema vlastitom priznanju u zamjenu za mito od 200 eura provjeravao u policijskom informatičkom sustavu podatke o statusima pojedinih osoba, te ih dojavljivao članovima skupine osumnjičene za prevare sa stanovima, osuđen je na temelju nagodbe s USKOK-om na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni dobrotvornim radom te 8000 eura sporedne novčane kazne.

Osim Zvonimira Č., koji je odmah nakon uhićenja u travnju 2022. udaljen iz službe, na deset mjeseci zatvora također zamijenjenih dobrotvornim radom, kao i 8000 eura novčane kazne, osuđen je i diplomirani ekonomist Marko V. koji je priznao optužbe da je bio veza između spomenutoga policajca te navodnoga prevaranta Dražena Mikulića.

Zvonimir Č. i Marko V. za sada su jedine osobe od ukupno 26 okrivljenika s USKOK-ove optužnice za prevare sa stanovima, koji su se pak odlučili nagoditi te tako izbjeći suđenje.

Riječ je o slučaju koji je u 2022. inicirala Služba općega kriminaliteta zagrebačke policije zbog sumnji da se određena grupa ljudi, predvođena već osuđivanim prevarantom Krešom Matićem, na području Zagreba bavi otimanjem stanova umrlih osoba čije nasljedstvo nije bilo raspoređeno.

image

Krešo Matić

Darko Tomas/Cropix

U travnju 2022., nakon višemjesečnih tajnih izvida, policija i USKOK su uhitili ukupno 26 osoba zbog ovih optužbi, a osim Matića, uhićen je bivši suprug pjevačice Zorice Andrijašević Donne te bivši vlasnik Hard Rock Caffea, Davor Biško, koji je ranije osuđen zbog izvlačenja novca iz svoje tvrtke, zatim Dražen Mikulić, kojemu se već sudi zbog pokušaja preuzimanja nasljedstva književnika Paje Kanižaja te zagrebački odvjetnik Mario Poljak, branitelj MUP-ova informatičara Franje Varge iz afere SMS. Prema onome što su utvrdili policija i USKOK, Matić je čitavu operaciju vodio iz ureda na Trgu bana Jelačića, gdje su navodno izrađivali lažni ugovori o kupoprodaji, rješenja suda o ostavinskoj raspravi i slično.

U kolovozu prošle godine USKOK je nakon dovršene istrage protiv njih 26 podignuo optužnicu te je održano prvo ročište tzv. optužnoga vijeća, odnosno faze u kojoj sud treba odlučivati o osnovanosti optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:04