UDALJEN IZ SLUŽBE

Policajac odavao tajne podatke muškarcu (48), uhićeni su: USKOK objavio detalje o slučaju

Policajac je prijavljen za zlouporabu položaja i ovlasti te ide na disciplinski sud MUP-a, a prijatelj će odgovarati za poticanje

Provođenje na USKOK, ilustrativna fotografija

 Nera Simic/Cropix

Zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti, djelatnici PNUSKOK-a su u koordinaciji s USKOK-om dovršili istraživanje nad 64-godišnjim policijskim službenikom te 48-godišnjakom te su predani pritvorskom nadzorniku.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da je za osumnjičenog policijskog službenika utvrđena sumnja da je počinio zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast te obavio radnju koju nije smio obaviti - neovlašteno je drugome priopćio podatke koji nisu objavljivi.

Za osumnjičenog 48-godišnjaka se, pak, sumnja da je poticao policajca na zlouporabu položaja i ovlasni s namjerom da dođe do podataka koji nisu za objavu.

Prema kaznenoj prijavi, policajac je od 7. rujna do 24. listopada 2022. u Vinkovcima i Zagrebu, kao policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, pristao na traženje 48-godišnjaka, da mu za njegove potrebe iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova pribavi podatke o osobama i vozilima. Pa je tako policajac pred umirovljenje, u najmanje 47 navrata za poznanika pristupao navedenom sustavu MUP-a kako bi izvršio provjere podataka i koje je potom, protivno odredbama Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-a, neovlašteno učinio dostupnim.

- Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava. Policijski službenik je rješenjem nadležnog rukovoditelja udaljen iz službe te će se protiv njega inicirati i pokretanje disciplinskog postupka pred nadležnim Disciplinskim sudom MUP-a - kažu iz policije.

Od suca istrage Županijskog suda u Osijeku samo je za jednog USKOK predložio određivanje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:27