SUDSKI EPILOG SLUČAJA

POLICAJAC IZ DUGE RESE PREKRŠAJ HTIO NAPLATITI SEKSOM 'Vratio mi je vozačku, prešao rukom preko međunožja i rekao: Barem sam to zaslužio'

Darko Blašković (46) uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine
 Andreja Trpčić

Darko Blašković (46), bivši dugoreški policajac, nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine jer je bludničio nad vozačicom prije malo više od dvije godine na cesti kod Duge Rese.

Iako je karlovačko tužiteljstvo tražilo 10 mjeseci zatvora, a zakon propisuje maksimalnu kaznu od godinu dana, sudac Zorislav Kaleb kao olakotnu okolnost prilikom odmjeravanja visine sankcije policajcu pohotniku uzeo je u obzir njegovu raniju neosuđivanost, činjenicu da je otac dvoje djece, ali i da je već zbog toga ostao bez posla. Naložio mu je i da plati 300 kuna sudskih troškova.

Lascivni razgovor

Prema optužnici, događaj se zbio 13. listopada 2013. oko 4.30 sati u mjestu Lišnica prilikom redovne kontrole prometa. U ulozi prometnog policajca Blašković je zaustavio vozačicu E. Š. iz Zagreba koja je putovala prema Crikvenici. Podvrgnuo ju je alkotestu kojom prilikom je napuhala 0,55 promila. Dok joj je vraćao vozačku i prometnu dozvolu, drugom rukom ju je, s ciljem zadovoljenja spolnog nagona, dirao po spolovilu. Tražio ju je i broj mobitela. Za razliku od Blaškovića koji je tzv. šlatarenje negirao, tvrdeći da je nije dirao već da joj je dao pola sata da “se odmori kako bi alkohol u ponovljenom testu bio u dozvoljenim granicama”, njegova žrtva ustvrdila je da ju je, nakon što je “pala” na alkotestu, tijekom lascivnog razgovora upitao za dogovor kojim je insinuirao seks.

- Pitao me možemo li se nekako dogovoriti. Rekao mi je: ‘Ja sam čovjek od avanture’. Vratio mi je prometnu i vozačku dozvolu jednom rukom, a drugom rukom mi je prešao preko međunožja. Da bi mi nakon svega rekao: ‘Valjda sam barem to zaslužio’ - ispričala je tužiteljima E. Š. koja je prvo pomislila da policajac od nje traži novac. Čim je shvatila da traži nešto više, pobjegla je u auto i povjerila se prijateljima koji su je savjetovali da sve prijavi policiji.

Ono što je produljilo agoniju policajčevoj žrtvi jest činjenica da je, unatoč brzom podizanju optužnice u roku od mjesec dana, spis u ladici karlovačkog suda stajao netaknut punih devet mjeseci, da bi na kraju, odlukom Vrhovnog suda, u proljeće ove godine slučaj delegiran na Općinski kazneni sud u Zagrebu gdje je presuda brzo donesena. Slučaj Blašković inače je samo jedan od više od 200 predmeta koji su s Općinskog suda u Karlovcu proteklih godina završili na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Čist dosje

Ovo nije prvi put da je Blašković privođen. Prije devet godina uhićen je nakon što ga je tadašnja djevojka prijavila za navodni pokušaj silovanja. Ona je u međuvremenu iskoristila blagodat nesvjedočenja pa slučaj nije dobio sudski epilog, čime je Blašković ostao s čistim dosjeom. Sve mu je to toliko teško palo da je zbog rastresenosti potražio psihijatrijsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:13