STRAVIČNA NESREĆA

Poginuo mladić (25), vozač priznao: ‘Pio sam, a možda i popušio jedan joint. Vrištao sam nakon sudara...‘

U blagom zavoju na dionici gdje je maksimalna dopuštena brzina 50 km/h, Marko M. je, sa 0,66 promila vozio 119 km/h
 DVD Suhopolje

Zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom i to pod utjecajem alkohola i uz prisutnost opijata, bjelovarsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv automehaničara Marka M. (23).

Riječ je o nesreći u Borovi od lanjskog 28. prosinca kada je vozio Audi A4 od centra Borove prema Rezovcu. S njim su u vozilu bili Mateo D. (25), na suvozačevom sjedištu te Ivan K. (18) na stražnjem.

image
DVD Suhopolje

U blagom zavoju na dionici gdje je maksimalna dopuštena brzina 50 km/h, Marko M. je, sa 0,66 promila vozio 119 km/h. Uslijed nepropisne brzine kretanja, alkoholiziranosti te omamljenosti opojnim drogama, pri izlasku iz zavoja je prešao na lijevu stranu ceste, udarivši u bankinu, potom u prilazni most kuće, nakon čega je sletio u putni jarak.

A pri izlasku iz jarka udario je i prelomio stup električne rasvjete gdje je desnim dijelom auta te krova naletio u betonski stup. Suvozač Mateo D. je zadobio višestruke prijelome, krvarenja i nagnječenja te je nažalost podlegao stravičnim ozljedama. Drugi putnik Ivan K. je, pak, prošao s prijelomom potkoljenice.

image
DVD Suhopolje

- Tog sam dana bio na domjenku s ljudima s kojima radim, kako bi se bolje upoznali. Popio sam pivo i otišao u Suhopolje gdje sam pokupio Ivana. Sjećam se da smo otišli u neku kupovinu te se vratili nazad na domjenak. Popio sam još jedno pivo. Zadržali smo se pola sata, a Ivana sam vozio kući nakon toga. Ne sjećam se da sam auto hvatao po cesti, ali se sjećam prijelaza i da sam htio vozilom skrenuti da prestane klizati. Vrištao sam oko auta nakon svega te su me stavili u Hitnu i odvezli u bolnicu – branio se optuženi Marko M. navodeći da je možda taj dan i dan ranije popušio jedan joint.

image
DVD Suhopolje

Drugi putnik Ivan K. je rekao da se ničega ne sjeća oko prometne u kojoj je ozlijeđen.

- Marko je malo agresivnije vozio, no mislim da nije uzimao opijate, ali je pod utjecajem alkohola znao voziti. Inače, Matea sam upoznao u Barceloni gdje smo zajedno radili za jednu tvrtku. A na taj dan nesreće sam pozvao Marka da me odveze u Borovu na sastanak firme za koju sam radio u Barceloni. Zadržali smo se do navečer, popio sam pivo, Marko možda dva, a Mateo tri. Nakon tog druženja smo otišli kod Marka da uzme mobitel, a zatim smo Matea trebali odvesti kući u Viroviticu. Dalje se ničega ne sjećam. Probudio sam se četiri dana kasnije u bolnici – ispričao je Ivan K. tužiteljima navodeći da nije zadovoljan isplatom odštete osiguravajuće kuće te da će svoje pravo potraživati na sudu.

image
DVD Suhopolje

U vrijeme tragedije cesta je bila mokra, vani je bio mrak, vrijeme oblačno i djelomično maglovito te samim time vidljivost smanjena. Prometno tehnički vještak Zlatko Jareš je u svom nalazu i mišljenju zaključio da se pod uvjetima kakvi su vladali na cesti u trenutku nesreće, blagi desni zavoj može svladati pri brzini od 122 km/h, a optuženi vozač je cestom išao 119 km/h dok se u stup zabio sa 91 km/h.

image
DVD Suhopolje
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:50