SMRT MLADOG VOJNIKA

Podignuta optužnica za zločin koji je šokirao Hrvatsku: Okidač za napad bila je benigna svađa

Matej K. (21) na suđenje za brutalno premlaćivanje Jakova Bočkaja (21) dolazi sa slobode

Jakov Bočkaj i Matej K.

 Društvene mreže, Plusportal.hr

Zbog brutalnog premlaćivanja mladog hrvatskog vojnika Jakova Bočkaja (21) proljetos na požeškom parkiralištu u gluho doba noći, čije je srce prestalo kucati sedam sati kasnije u bolnici, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnicu protiv Mateja K. (21). Točnije, tereti ga se za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnim ishodom zbog čega mu prijeti višegodišnji zatvor.

Optužnica je, kako doznaje Jutarnji list, nakon petomjesečne istrage podignuta 27. rujna i poslana na Županijski sud u Slavonski Brod gdje ju je sudsko vijeće Odjela za mladež i potvrdilo 21. studenoga.

Osim inicijalnog priznanja optuženog, nakon pregledanih snimki videonadzora, obdukcijskog nalaza te ispitanih svjedoka, Mateja K. tužiteljstvo tereti da je pet puta nesretnom Bočkaju zadao udarce šakom, a koristio je u jednom trenutku i nogu.

image

Matej K.

Nenad Opacak/CROPIX

Prema optužnici, Matej K. je 15. travnja 2023. oko 02,15 sati u Požegi, na parkiralištu na Trgu Svetog Trojstva, nakon kraće prepirke odlučio Bočkaja teško ozlijediti. Pa ga je tako prvo udario zatvorenom šakom u glavu i oborio na tlo. Potom se Bočkaj nekako uspio pridići, da bi se dalje s Matejom K. nastavio hrvati ponovno završivši na tlu.

- Nakon ponovnog obaranja žrtve na tlo, gdje ga je osumnjičeni najmanje četiri puta snažno udario šakom i nogom u gornji dio tijela i glavu, oštećeni je zadobio ozljede osobito teške naravi koje su dovele do ugrožavanja njegovog života i do posljedica od kojih je preminuo 16. travnja 2023. - navodi se u činjeničnom opisu kaznenog djela zbog kojeg će uskoro optuženom 21-godišnjaku početi suđenje na koje dolazi sa slobode.

A inicijalno je, kako smo pisali, iza rešetaka požeške kaznionice Matej K. proveo 25 dana istražnog zatvora.

Naime, nakon tragičnog događaja Bočkajevo srce prestalo je kucati u požeškoj bolnici 16. travnja ove godine u 9.20 sati, punih sedam sati nakon nemilog okršaja na parkiralištu u Požegi, a koji je uslijedio nakon kraće prepirke s najboljim prijateljem.

Kobnu noć su pokojni, u tom trenutku van službe, i osumnjičeni bili u noćnom izlasku. Cijelu noć proveli su zajedno kao i svaki puta do tad kad se Bočkaj vraćao iz baze u selo. Matej K. je u jednom trenutku poželio ići kući.

Dolaskom do njegova auta, došlo je do bezvezne prepirke uslijed koje je Bočkaj navodno udario nogom u Matejev auto, što je bio okidač da ga nokautira.

Pao je na tlo gdje ga je navodno Matej nastavio dalje snažno udarati u predjelu glave.

Mediji su tad još pisali i da je napadač ostavio prijatelja na podu u nesvijesti te se kasnije vratio na mjesto događaja, da bi policija kasnije pregledavajući snimke videonadzora shvatila tko je zapravo počinitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:54