ZLOČIN IZ 1991.

Podignuta optužnica za ubojstvo djeda Luke Modrića: Bivšeg milicajca terete za niz likvidacija, evo u kojoj se zemlji nalazi

Željka Badžu, danas 63-godišnjaka, terete za niz likvidacija

Luka Modrić ispred djedove kuće (lijevo)

 Instagram, Profimedia/

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže, danas 63-godišnjaka, otprije 10 godina nastanjenog u Australiji, piše Dalmatinski portal. Bivšeg milicajca na službi u Dubrovniku terete za niz likvidacija civila na okupiranom području koncem 1991. godine, među ostalim i djeda nogometnog reprezentativca Luke Modrića, koji je ubijen 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku.

Prema optužnici, Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s nepoznatim pripadnicima svoje jedinice presreo je 61-godišnjeg Luku Modrića koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće. Bez ikakvog razloga zapucali su prema njemu i usmrtili ga. Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i otvorili vatru na civile koje su zatekli na putu. Pobili su šestero ljudi u poodmakloj dobi.

Postupak protiv Badže iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Traženo je ispitivanje u Australiji, ali tome nije udovoljeno, no sin okrivljenog je obavijestio australsku policiju da mu je otac u Hrvatskoj i da je kontaktirao branitelja. Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor jer je nedostupan pravosudnim tijelima RH.

Krucijalan iskaz koji Badžu tereti za ubojstvo Luke Modrića je onaj njegovog nećaka koji se zatekao u blizini. Ujak Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi. Tako je bilo i tog dana. Kratko su se vidjeli kroz grane, a onda se Luka Modrić vratio kozama na poziciju udaljenu oko 200 metara. Svjedok je vidio kako iz Obrovca dolaze Land Rover i policijska marica. Iz vozila je čuo pjesmu.

Čuo je kako su se vozila zaustavila i kako je netko viknuo: ‘Ajde vamo!‘, a malo kasnije i ‘Idi napred!‘. Nije vidio komu viču, ali pretpostavlja da je bila riječ o ujaku jer je on jedini bio tamo. Nakon nekoliko trenutaka čuo je rafale iz automatskog oružja, a potom i jedan pucanj iza kojeg je nastupila tišina. Čuo je kako se vozila pale i odlaze prema selu. Cijeli dan je stajao na istom mjestu i onda je predvečer čuo kako se vozila vraćaju.

Tijekom večeri se spustio u kanjon Zrmanje. Majka mu je donijela večeru i rekla da su Luku našli ubijenog s prostrjelnim ranama glave. Pokraj njega je ležala nekakva bajuneta. Nakon dva dana majka mu je rekla da su pobijeni Dočani, odnosno, mještani zaseoka Meki Dolci i da organiziraju autobus kako bi napustili selo i okupirano područje. Javnim pogovorom saznao je da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane i da im je zapovjednik bio Željko Badža, piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:58