POČELO SUĐENJE

Pijani profesor koji je pokosio djecu na stanici u Zagrebu: ‘Uvjeren sam da taj dječak nije tako teško ozlijeđen‘

Njegove vozačke sposobnosti bile su bitno smanjene jer je u krvi imao najmanje 1,91 promil alkohola u krvi

Vladislav Tomišić

 Goran Mehkek/Cropix

Nešto više od 16 mjeseci od prometne nesreće na zagrebačkoj Držićevoj aveniji koju je skrivio pijan udarivši vozilom u konstrukciju tramvajske stanice gdje se nalazilo osam osoba od kojih su četvero bila djeca, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Vladislavu Tomišiću (57), akademiku te profesoru s PMF-a.

Na upit sutkinje je li razumio optužnicu i kakav zauzima stav o krivnji, utučeni Tomišić na kojeg je cijeli događaj vidno utjecao jer je izgubio na desetke kilograma, kazao je da razumije optužbu ali da se ne smatra krivim u obliku koji mu se stavlja na teret.

- Meni je iznimno žao što je do toga došlo, žao mi je i ozlijeđenih, a posebno mi je žao tog ozlijeđenog dječaka. Ali, ja nisam medicinar i uvjeren sam da ozljeda koju je zadobio nije osobito teška ozljeda nego druge vrste - rekao je optuženi profesor u sudnici. Dajući generalije o sebi kazao je da su mu mjesečna primanja oko 2300 eura te da je vlasnik stana i dvije garaže u Zagrebu kao i pola nekretnine na moru.

image
Goran Mehkek/Cropix

Obranu će iznijeti na kraju dokaznog postupka, a kako smo već pisali, u tužiteljstvu je iskazao žaljenje i suosjećanje i pritom, među ostalim, istaknuo "da kod navedene tramvajske stanice ne postoji čelična ograda od koje bi se inače odbio automobil te posljedično ne bi došlo do nesreće".

Prema optužnici, on je 11. lipnja 2022. u popodnevnim satima, unatoč činjenici da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene jer je u krvi imao najmanje 1,91 promila alkohola u krvi, svejedno sjeo za volan Honde riječkih oznaka. Vozio je lijevom trakom na Aveniji Marina Držića, ali se nije kretao sredinom iste pa je prednjim lijevim kotačem udario u zapadni rubnjak i potom prešao lijevim kotačima na povišenje tramvajskog perona. Međutim, tu nije stao već je udario u metalno-staklenu konstrukciju tramvajske stanice na kojoj je više osoba čekalo tramvaj – osam odraslih osoba i četvero djece od kojih je dvogodišnje dijete bilo u naručju jedne od žena.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dječak (11), koji je u kobno vrijeme sjedio na klupici na stanici, odbačen je nakon naleta na asfaltnu podlogu stajališta i pritom zadobio teške ozljede od kojih su najteže bile one glave, dok je drugo dvoje djece i otac jednog prošlo s lakšim ozljedama. Navedenom ravnom dionicom profesor je vozio dozvoljenom brzinom kretanja, pretpostavlja se oko 60 km/h.

Inače, odmah nakon nesreće Tomišiću je alkotestom izmjereno te subote u 15.20 sati 2,23 promila, a nakon provedenog toksikološkog vještačenja CKV-a, iz njihova nalaza i mišljenja proizlazi da je u trenutku nesreće imao najmanje 1,91 promila i da je bio u tolikoj mjeri pod utjecajem alkohola da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene. Posljednji obrok prije prometne nesreće, prema vlastitim tvrdnjama, Tomišić je pojeo dan ranije oko 16 sati i sadržavao je sir, pršut i kruh, a kobnog dana oko 10 sati ujutro, dakle nekih pet sati prije nesreće, počastio se s dva piva i pola litre vina.

image

Vladislav Tomišić

Cropix/

Dan nakon nesreće Jutarnji list je razgovarao sa sudionicima dar-mara na tramvajskoj stanici.

- Bili smo u McDonald‘su na Krugama i spustili smo se pješice do tramvaja na Držićevu. Pisalo je na displeju: Dubec 4 minute i Črnomerec 9 minuta, pa sam pitala muža je li možda bolje da zovemo taksi. Odlučili smo ipak pričekati tramvaj. Kći od dvije i pol godine mi je spavala u naručju pa mi se jedan dječak, koji je tamo bio s majkom i bratom, ustao da sjednem. Na klupici pod nadstrešnicom smo tako sjeli suprug i ja. Odjednom se čula neka buka, lom stakla, zatreslo se kao da je potres. Auto koji je naletio muža mi je baš pokupio i odbacio na prugu. Ja sam zagrlila bebu, navukla joj maramu preko glave i otrčala preko pruge. Nisam ni razmišljala u tom trenutku hoće li me tramvaj pokupiti. Bila sam izvan sebe, a krvi i stakla posvuda – ispričala nam je bila S.A., koja je držala dijete u rukama i ujedno je supruga F.M.O. također ozlijeđenog.

Kad je vozač izašao iz vozila i vidio kakav je rusvaj skrivio i da stanicom odjekuju dječji krici prišao je, kažu svjedoci, unesrećenima.

- Vozač u ružičastoj majci je došao do mene i rekao mi: "Oprostite, ovo nije bilo namjerno. Je l‘ vam treba pomoć?" U totalnom šoku sam mu rekla pa kako nije namjerno i upitala ga je l‘ možda pijan, jer to se vidjelo. A neki ljudi što su tamo stajali rekli su da nije pijan. Uzvrtio se, bio je crven u licu, čak sam mislila da će pobjeći, ali nije. Dakle, došao je na trenutak i otišao. Više ga nisam vidjela nakon toga. A vrlo brzo, kao da ih je s neba netko poslao, stigli su djelatnici Hitne i policije - dodala je još S.A., čija curica, od nastalog košmara i buđenja iz sna, još uvijek ima traume. Za teško ozlijeđenog dječaka koji je ležao tik uz klupu nakon naleta je rekla da je jako krvario. Skinula je svoju majicu i njome ga brisala. Za svog supruga je rekla da je nakon nesreće bio prepun krhotina i porezotina, a iz bolnice je otpušten s 15 kopči te su mu bile zamotane obje ruke i noge.

Majka najteže ozlijeđenog dječaka D.B. zauvijek će pamtiti užas koji im se dogodio dok je bila sa svoje dvoje djece na stanici.

- Na stanicu je došao par s djetetom od kojih je žena držala bebu u rukama. Ja i jedan sin smo se ustali da pogledamo dolazak tramvaja, a drugi sin je ostao na toj klupici. Najednom sam čula buku iza sebe i vidjela staklo kako pršti. Djeca su mi bila sva krvava. Ja sam primila jednog sina, a ta gospođa je mog drugog sina posjela na pod i čistila mu krhotine s tijela. Pojavio se tad neki muškarac i donio kutiju prve pomoći. Hitna je brzo stigla – ispričala je D.B.

Osim što će se za iduću raspravu pribaviti od KBC Rebro dodatna medicinska dokumentacija za teško ozlijeđenog dječaka, bit će saslušan i sudski medicinski vještak Pero Bubalo.

Inače, sud je ujedno akademiku, na prijedlog tužiteljstva, produljio mjeru opreza u vidu oduzimanja vozačke dozvole, a s tim se složila i obrana jer, kako navode, "nakon nesreće odlučio je da više neće voziti i ovo je bio jedan eksces jer prije prometne, a ni poslije, nije bio kazneno niti prekršajno osuđivan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:33