DRAMA NA MORU

Pet mađarskih kajakaša nestalo kod Golog otoka: ‘Četvoricu smo našli odmah, a petog su valovi odnijeli...‘

Potraga se nastavila i jutros u zoru te su petog Mađara, srećom neozlijeđenog, pronašli kod Rta Markonj na Golom otoku

ilustracija

 Pu Primorsko Goranska/

Kad je stigla dojava sinoć oko 20 sati o havariji u akvatoriju otoka Raba, vrlo brzo su na teren izašle sve dostupne snage.

Naime, riječka postaja pomorske policije zaprimila je dojavu iz zadarskog Nacionalnog pomorskog cetra da je na moru između otoka Raba, Golog otoka i Prvića nestalo uslijed jakog vjetra pet mađarskih državljana na kajaku.

- Posada policijskog plovila odmah je krenula u akciju traganja i spašavanja u kojoj su sudjelovali i djelatnici plovila Lučke kapetanije Senj i Lučke kapetanije Rab. Nakon sat vremena zajedničke potrage djelatnici Lučke kapetanije uočili su četvoricu Mađara, dvojicu u moru, a dvojicu na obali Golog otoka, dok je peti Mađar otplivao pa su ga veliki valovi i morske struje odnijeli prema pučini. Potraga se nastavila danas od ranih jutarnjih sati te je posada policijskog plovila P-214 oko 5.55 sati na obali kod Rta Markonj na Golom otoku pronašla neozljeđenog 41-godišnjeg mađarskog državljanina - kažu iz PU primorsko-goranske.

Naglašavaju još pritom i da je navedena "morska havarija srećom završila bez posljedica za spomenute strane turiste".

No, kako se ne bi ponavljali ovakvi i slični događaji, policija opetovano poziva sve nautičare i ostale turiste da redovito prate vremensku prognozu te se ne upuštaju u rizične, potencijalno pogibeljne situacije na moru.

- Posebno pozivamo da u slučaju najave jakog vjetra (bure ili juga), kao i ostalih nepovoljnih vremenskih prilika, ne odlaze na more jer se u trenutku može promijeniti situacija na moru i dovesti do teških, ali i kobnih posljedica - apeliraju za kraj iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:34