NOVI IMIDŽ UBOJICE

Paravinja u Sarajevu s dugom kosom: Sve mi namještaju! Osudio me sudac koji je dobio 5 godina!

Sarajevo, 221211.Sudsko vijece Okruznog suda Istocno Sarajevo, nakon sto je saslusalo zalbe Tuzilastva i obrane Dragana Paravinje, koji je u srpnju ove godine u Sokocu osudjen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja na Jahorini, povuklo se i u zakonskom roku ce donijeti konacnu, drugostupanjsku presudu u ovom slucaju.Foto: CROPIX
 CROPIX

U nizu sudskih postupaka koji se vode protiv njega, Dragan Paravinja, osumnjičenik za ubojstvo nestale Antonije Bilić , danas je doveden na drugostupanjsko suđenje pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu zbog silovanja na Palama .

Riječ je o predmetu u kojem je već osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, a danas se odlučivalo o njegovoj žalbi na presudu. Paravinja je u sudnicu ušao znatno drugačiji nego prije - pustio je dugu kosu koja mu je gotovo prekrivala lice. Sudu se obratio ustvrdivši da su ranije osude u Srbiji “iskonstruirane presude”. Rekao je i da je zbog njih u Sloveniji pokrenuo postupak dobivanja azila te da je sudac koji ga je osudio kasnije dobio pet godina zatvora.

Ranije presude

Njegova braniteljica, odvjetnica Milana Borovčanin Bulić, zatražila je da se Paravinju oslobodi jer tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužnicu te zbog bitnih povreda kaznenog postupka. Na prijašnju presudu sarajevskog suda žalilo se i tužiteljstvo, tražeći da se izrečena kazna poveća zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na ranije Paravinjine presude nakon kojih bi se uglavnom vraćao nasilnim deliktima.

CROPIX
Sarajevo, 221211.Sudsko vijece Okruznog suda Istocno Sarajevo, nakon sto je saslusalo zalbe Tuzilastva i obrane Dragana Paravinje, koji je u srpnju ove godine u Sokocu osudjen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja na Jahorini, povuklo se i u zakonskom roku ce donijeti konacnu, drugostupanjsku presudu u ovom slucaju.Foto: CROPIX

Shvatio da pristaje

Slučaj s Pala dogodio se 10. srpnja 2002. kada je Paravinja S. G. (28), koja je živjela u izbjegličkom naselju na Jahorini, pokupio kod Paljanske Petlje. Stopirala je od Pala do Jahorine. U Paravinjin je automobil ušla jer je pogrešno zaključila da je za volanom njen prijatelj. Naime, kada je ušla, imao je crne naočale pa ga nije odmah prepoznala. Kada su stigli do Dvorišta, skrenuo je na sporedni put i rekao joj da ga pričeka nekoliko minuta jer mora nešto obaviti. Ona je pristala. Paravinja je prilikom iznošenja obrane rekao kako je shvatio njene riječi kao pristanak da vode ljubav, dodavši da mu se tijekom cijele vožnje činilo da mu se djevojka udvara. Pokušao ju je poljubiti, a ona je zavrištala. Paravinja joj je usta pokrio rukom, fizički je napao, ali ona mu se otela i uspjela pobjeći.

Ozljede od hrvanja

Za sutkinju Malović odlučujuće su bile i ozljede S. G. koje je zadobila u hrvanju s Paravinjom, a on se opravdavao objasnivši da su ozljede tek lakše prirode i da nije bilo pokušaja silovanja jer je on obiteljski čovjek, otac dvoje djece, te je krivo shvaćen. Tužiteljica je nakon svjedočenja S. G. rekla kako je Paravinja manipulator kojemu su uvijek drugi krivi za sve za što ga se optužuje i potom citirala sudsku vještakinju koja ga je opisala kao ubrojivu osobu koja zna što čini.

Paravinju je RH iz šibenskog zatvora izručila u srijedu, a u BiH je prebačen pod jakim policijskim osiguranjem. Do izricanja presude bit će u sarajevskom KPZ-u Kula. Tek će tada biti donesena odluka gdje će izdržavati eventualnu kaznu. Naime, s obzirom na sporazume hrvatskog i bosanskohercegovačkog pravosuđa, mogao bi kaznu odslužiti i u nekom od zatvora u RH. To bi znatno pojednostavilo vođenje daljnjih postupaka, prvenstveno onoga za slučaj nestale Antonije Bilić.

Njegova žena molila me da mijenjam iskaz

S.G., koja Paravinju optužuje za pokušaj silovanja, bila je u sudnici i prepoznala ga je kao osobu koja ju je napala prije devet godina, a pred sudom u Sokolcu ispričala je sve bolne detalje onoga što se dogodilo i otkrila kako joj je najviše smetalo što je poslao svoju ženu da moli za promjenu njena iskaza pred sudom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:38