ISTRAGA USKOK-a

Pao ‘doktor za mito i korupciju‘: Uhićenog policijskog inspektora podmitili rezanim kamenim pločama i plaćanjem ručkova

Policija je izvijestila da je osumnjičenog policijskog službenika odmah udaljila iz službe

Vjeko Luetić

 Paun Paunovic/Cropix

Nakon što su jučer uhićeni splitski policijski inspektor poznat kao "doktor za mito i korupciju" dr. sc. Vjeko Luetić i jedan od direktora iz tvrtke Ana-kamen-projekt, Ivan Šipić zbog sumnje u korupciju, danas je USKOK izvijestio da je protiv njih i druge direktorice Ana-kamena, talijanske državljanke, pokrenuo istragu. Ne navodeći identitete osumnjičenih osoba, USKOK je priopćio da je protiv tri osobe otvorio istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Pritom je potvrđeno da su direktori Ana-kamen-projekta besplatno isporučili inspektoru kamen u vrijednosti blizu 10.000 eura, a da im je on zauzvrat pogodovao u kriminalističkoj obradi koja se protiv njih u to vrijeme provodila.

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, u razdoblju od 3. veljače 2020. do kraja srpnja 2022. u Splitu, kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske koji je zbog nezakonitosti u poslovanju provodio kriminalističko istraživanje jednog trgovačkog društva i drugookrivljene direktorice tog društva, za vrijeme provođenja istraživanja putem trećeokrivljenog direktora i člana uprave istog društva obavijestio drugookrivljenu da ih policija istražuje te da to mogu riješiti ako mu zauzvrat poklone rezane kamene ploče. Pritom joj je dao na znanje da će za to trgovačko društvo i nju kao odgovornu osobu društva ishod kriminalističkog istraživanja biti povoljan pa je ona pristala na njegovo traženje.

Stoga je drugookrivljena s trećeokrivljenim dogovorila da organizira nabavu i isporuku traženih ploča što je on putem drugog trgovačkog društva i napravio te su prvookrivljenom isporučene ploče u vrijednosti od 9.811,53 eura. Nakon toga je on, pod izgovorom obavijesnog razgovora, pozvao drugookrivljenu u PU splitsko-dalmatinsku, a kada je došla do službenih prostorija od nje je zatražio da dođe u obližnji caffe bar gdje joj je rekao da ima puno kompromitirajućih stvari s kojima može napraviti probleme njenom trgovačkom društvu i zatvoriti ga. Zatim je 21. srpnja 2021. u jednom restoranu u Splitu s nepoznatim osobama konzumirao jelo i piće u ukupnom iznosu od 1.877,90 eura, a osoblju restorana je naložio da račune izdaju na društvo u kojem je drugookrivljena direktorica, a koje je ona odbila platiti", stoji u priopćenju USKOK-a koji je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Policija je, pak, izvijestila da je osumnjičenog policijskog službenika na temelju rješenja načelnika policijske uprave odmah udaljila iz službe te da će protiv njega biti podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 05:20