PRESUDA

Pao automehaničar iz Sesveta: Provalnika u crkve i župne urede stigla ‘zemaljska‘ kazna

Seriju provala započeo je lanjskog 3. rujna u sakristiju Crkve Majke Božje Lurdske u Vrbanićevoj
 Turistička zajednica grada Zagreba

Sesvetski automehaničar Željko I. (34) zbog serije provala po sakralnim objektima diljem Zagreba nepravomoćno je osuđen na tri i pol godine zatvora na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Taj stari policijski znanac prema posljednjoj optužnici je od 3. rujna 2019. pa do 9. veljače 2020. pomoću odvijača, sjekira, štihača, cigli i fizičke sile ulazio u unutrašnjost odabranih meta počinivši niz krađa od kojih su neke ostale na pokušaju, a tereti ga se i za jedan pokušaj računalne prevare. Uglavnom je krao novčanike, novac i bankovne kartice.

Seriju provala započeo je lanjskog 3.rujna u sakristiju Crkve Majke Božje Lurdske u Vrbanićevoj gdje je obio vrata ormara i odustao od akcije. Zatim je 10. studenog ušetao u knjižaru Nova stvarnost na Kaptolu gdje je iz torbice zaposlenice uzeo novčanik sa bankovnim karticama i 100 kuna. U istu ulicu vratio se i 1.prosinca gdje je iz otključane sobe u zgradi Franjevačkog samostana uzeo laptop HP vrijedan 2600 kuna i 400 kuna. Kako mu to nije bilo dovoljno, otišao je u sobu još jednog franjevca kojem je ukrao 300 kuna i iskaznice.

Potom je 4. siječnja 2020. vjeroučiteljici iz samostana časnih sestara Antunovac na Novoj Vesi uzeo novčanik s karticama, 400 kuna i dva USB sticka.

Dva tjedna kasnije otišao je do kafića Crta u Šubićevoj na kojem je razbio staklo i kroz otvor uzeo 1221 kunu utrška i mobitel Samsung. I u Novom Zagrebu, točnije u naselju Utrina u župnom uredu Crkve svetog Ivana Apostola unio je nemir nakon što je odvijačem obio ulazna vrata. Bilo je to 21. siječnja kad je iz knjige u župnom uredu uzeo 2200 kuna.

Sutradan se ponovno vratio u Šubićevu, ali do garderoba Tržnica Zagreb gdje je iz jednog ormarića ukrao novčanik s karticama i zatim uzaludno, unoseći krivi PIN, na bankomatu pokušao podići 2000 kuna.

Predzadnjeg dana siječnja ukrao je 1100 kuna iz suvenirnice u sklopu Crvke Majke Božje Lurdske u vlasništvu Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja u Zvonimirovoj. A "snimio" je i Toyotu u Varšavskoj na kojoj je razbio staklo i izvukao torbu sa sportskom opremom "teškom" 1100 kuna.

Da se zločinac uvijek vraća na mjesto zločina, pokazuje i njegov povratak u utrinski župni ured gdje je, nakon što svojim metodama nije uspio obiti vrata, uzeo štihaču iz vrta i njome pokušao provaliti. Ni tad nije išlo pa je crijepom razbio staklo vrata provlačeći, opet uzaludno, ruku unutra ne bi li se dohvatio kvake.

Upornost je pokazao provaljujući i u Župni ured Rimokatoličke Crkve Sv.Ivana Krstitelja na Novoj Vesi 2. veljače kad je sjekirom odloženom u crkvenom dvorištu razbio staklo na prozoru te otišao do podruma. Tamo je razbio još jedno staklo te ušao u Župni ured iz kojeg je uzeo 2500 kuna i ključ Citroena C3. Oko 1500 kuna zaradio je provalom i u župni ured Crkve Sv. Petra Apostola u Vlaškoj "nanjušivši" novac skriven u jednoj knjizi.

Poštedio nije ni crkvu Sv.Jeronima na Maksimirskoj 9. veljače iz koje ništa nije uzeo dok je 200 kuna zaradio provalom u župni ured Župe svete obitelji na Držićevoj.

- Kriv jesam, ali sve je to bilo pod utjecajem kokaina i marihuane. Dok sam služio kaznu u Lepoglavi, ostao sam bez oca a majka mi je teško bolesna pa sam morao prehraniti obitelj. I mislim da se kod mene radi o kleptomaniji. Ukradene USB stickove sam prodao, torbicu sam odbacio, a laptop od franjevaca sam prodao nepoznatoj osobi. Ostalo sam pobacao, ali ne sjećam se gdje – branio se Željko I.

Ne bi li se utvrdila njegova ubrojivost i detektirala kleptomanija, vještačio ga je psihijatar koji je kleptomaniju odbacio ustvrdivši da je krao kako bi kupio drogu te je otkrio i da je višegodišnje konzumiranje droge učinilo svoje zbog čega je bio smanjeno ubrojiv i da mu treba liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42