NASILJE NA OTOKU

Pacijent na Lošinju napao liječnicu obiteljske medicine i prijetio joj smrću: Dobio je zabranu prilaska

- Poražavajuća je činjenica da liječnica, iako potresena, nije mogla otići na bolovanje, rekla je Koordinacija hrvatske liječničke medicine

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Liječnici obiteljske medicine pacijent je uputio prijetnju smrću, zbog čega je, neslužbeno doznajemo, dobio zabranu prilaska.

Da je došlo do incidenta, potvrdila nam je i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić.

- Da, istina je, kolegica je verbalno napadnuta uz iznesene prijetnje smrću. To je samo još jedan dokaz da su obiteljski liječnici pod iznimnim stresom - kaže Ban Toskić.

Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK, kazala je kako je ovaj događaj samo jedan u nizu onoga s čim se liječnici susreću svakodnevno.

- Na tjednoj bazi 20 do 40 liječnika doživi neki oblik verbalnog nasilja, a ako to nije alarm onda ne znam što bi bio. Naši liječnici se ne osjećaju sigurno na radnom mjestu - kaže Krolo. Dodaje kako se liječnica s Lošinja obrati Hrvatskoj liječničkoj komori kao i KoHOM-u, te da je slučaj prijavila policiji.

- Na žalost kolegica zbog manjka liječnika ne može otići na bolovanje, iako je pod iznimnim stresom, jer nema nikoga da preuzme njezine pacijente - kaže Krolo.

Inače, KoHOM se vezano za incident obratio i priopćenjem u kojem su oštro osudili napad na kolegicu.

Upozoravaju da su liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre izloženi sve većem broju verbalnih napada, a ponekad i fizičkim nasrtajima.

- Nasilje postaje sve češći obrazac ponašanja jer pacijentima nisu jasna pravila osiguravatelja pa svoj bijes usmjeravaju prema liječnicima obiteljske medicine. Svemu doprinosi i to što zdravstvena administracija konstantno stigmatizira obiteljske liječnike jer ih vrlo često indirektno ili direktno označava kao krivce zbog neorganiziranosti i propusta u zdravstvenom sustavu - kažu iz KoHOM-a i dalje podsjećaju na ‘sramotne izjava s najviših pozicija zdravstvene administracije da su obiteljski liječnici neradnici, da su krivi za veliku smrtnost zbog covida-19 i slično‘.

- KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva te DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako bi se nasilje prema zdravstvenim djelatnicima, a zbog čega su oštećeni i svi ostali pacijenti - zaustavilo.

Pozivamo ih da liječnicima obiteljske medicine i medicinskim sestrama omoguće sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi savjesno, odgovorno, predano i na dobrobit pacijenata mogli obavljati svoj posao - pišu iz KoHOM-a.

Što se konkretnog slučaja tiče, navode da napadnuta liječnica nije mogla otići na bolovanje jer radi u dvije ambulante (mijenja i kolegu na bolovanju).

Stoga apeliraju da bi u domovima zdravlja trebalo biti osigurano da mjesta posebnih dežurstava čuvaju zaštitari.

- Poražavajuća je činjenica da napadnuta liječnica kojoj se prijetilo smrću, iako iznimno potresena, nije mogla otići na bolovanje. To bi značilo da bi dvije ambulante ostale bez liječnika, jer ona uz svoju radi i zamjenu za drugu ambulantu.

Uz to, napadnuta liječnica ne može dobiti ni zamjenu za specijalizaciju koja je već započela. Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije.

Liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji. Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za veliki broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava, a na što KoHOM nadležne godinama upozorava - zaključuju iz KoHOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 11:11