LISTA UŽASA

Ovo su sve žene koje su ove godine ubijene u Hrvatskoj

Po dva ubojstva dogodila su se na području PU Zagrebačke, Varaždinske i PU sisačko-moslavačke i jedno na području PU osječko-baranjske

Mihaela Berak (u krugu)

 Cropix, Društvene Mreže/

S današnjim danom broj žena koji su ubili njihovi partneri, muževi, sinovi ili bivši muževi i partneri zaključujemo s brojkom sedam. Manje je to nego prošle godine kada je ubijeno 13 žena koje možemo svrstati u kategoriju femicida.

Iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova dostavili su nam sve podatke o femicidima počinjenim do današnjeg dana u ovoj godini, a mi podsjećamo na te slučajeve i još neke okolnosti tih ubojstava. Po dva ubojstva dogodila su se na području PU Zagrebačke, Varaždinske i PU sisačko-moslavačke i jedno na području PU osječko-baranjske.

1. ZAGREB, 04. SIJEČANJ - Nakon što je nasrnuo na svoju bivšu suprugu, potpuno rastrojeni Goran Knežević (43) usmrtio je njezino 1,5 - godišnje dijete u zagrebačkom naselju Kozari put, a djetetovu majku je teško ozlijedio.

Već prije osuđivani kriminalac i obiteljski nasilnik Goran Knežević u večernjim satima u srijedu 4. siječnja došao je do kuće svoje bivše nevjenčane supruge te nakon svađe nju i njezino malo dijete napao sjekirom. Zadao im je teške ozljede od kojih je dijete preminulo, a majka završila u kritičnom stanju.

Knežević je nakon kratkog bijega, u kojem je najprije automobilom izazvao dva sudara, a zatim sletio s ceste, počinio samoubojstvo bacivši se pod kotače jurećeg kamiona na autocesti A3.

2. IVANEC, 11. OŽUJAK - Teško bolesnu Đurđu Komes (70) udarcima je zatukao vlastiti sin Mario (50) u njegovu stanu. Žena je bila teško bolesna i nepokretna i on se jedini brinuo o majci i odbijao ju je smjestiti u dom. Susjedi su ostali u šoku kad su doznali da ju je ubio vlastiti sin.

3. PETRINJA, 17. SVIBANJ - Gordanu Četaj (45) u obiteljskoj kući u Petrinji gdje su živjeli ubio je suprug Robert Četaj (52) iz, kako je navedeno, naročito niskih pobuda. Supružnici su neko vrijeme živjeli u Njemačkoj odakle su se vratili u Petrinju. Tog dana Robert Četaj došao je kući i ubio suprugu.

4. ZAPREŠIĆ, 18/19. LIPANJ - Angelu Ivanko Jurić (30) u zajedničkom stanu u Zaprešiću udarcima nožem je ubio suprug Franjo (29) koji je bio slabovidan. Angela je bila slijepa, a susjedi su u zgradi u kojoj su živjeli prethodno čuli svađu. Nakon što je usmrtio Angelu, Franjo je i sebe izrezao nožem, a u obrani je to objasnio rekavši da ga je Angela namjeravala napustiti.

5. BISAG, 30. LIPANJ - Petru Pošta (48) ubio je bivši partner Đuka Burec (56). Sjekirom je razvalio kućna vrata i upao u kuću bivše partnerica u Bisagu u Općini Breznički Hum. Sa sobom je imao i ručnu bombu koju je aktivirao i pritom usmrtio i svoju bivšu partnericu i sebe. Žrtva ga je napustila jer je bio problematična osoba.

6. CAPRAŠKE POLJANE, 1. SRPANJ - Neđad Fetić zvani Bracan (52) je naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima, prešao iz svojeg dvorišta u susjedno te bez riječi počeo pucati po svima. Prvu susjedu Ivanu J. (45) prvo je ranio u nogu, a zatim upucao na tlu.U svom pohodu pištoljem, bombom i kalašnjikovim, ranio je još četvero ljudi, među kojima i jedno dijete, zapalio dvije kuće i jedan automobil.

Nedavno su ga optužili su ga jedno ubojstvo, 10 pokušaja ubojstava, tri dovođenja u opasnost života i imovine i zbog nedozvoljenog držanja oružja. Međutim, okrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je navedena djela počinio u neubrojivom stanju.

7. OSIJEK, 20. RUJAN - Mihaelu Berak (20) u svom stanu hicem iz službenog pištolja usmrtio je osječki policajac Marko Šmazil (27). Tek je tužiteljstvo događaj okvalificiralo kao ubojstvo nakon što je prethodno policija svog djelatnika teretila za nehajno prouzročenje smrti. Žrtva i osumnjičeni nisu se prethodno dugo poznavali. Sudac istrage prihvatio je kvalifikaciju tužiteljstva i odredio Šmazilu nakon privođenja mjesec dana istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:04