NEPOPRAVLJIV

'OVO JE PLJAČKA, DAJ SVE PARE!' Razbojnik s pozamašnom kolekcijom presuda na sudu je završio 18. put, kaže da nije kriv

Vrbovsko, 221212.Zenska osoba srednje zivotne dobi je preminula, a za zivot zene starije dobi bore se lijecnici ogulinske bolnice nakon pucnjave jutros oko 7.30 sati u kuci u Ulici I.G.Kovacica u Vrbovskom. Osumnjiceni muskarac, takodjer clan te obitelji, pocinio je samoubojstvo u obliznjoj sumi.Foto: Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

Prodavačica iz trafike u Vinkovačkoj ulci u Splitu Danijela M. plačući je davala iskaz na Županijskom sudu u Splitu o razbojstvu u studenom prošle godine usred dana, kad je pred oštricom skalpela pobjegla u skladište. Za pljačku je optužen Jerko Boban (41), zvani Jere, iz Splita, koji je tom prilikom odnio 1000 kuna utrška, a u svojem je dosjeu otprije skupio čak 17 presuda za krađe, razbojstva, izazivanje prometne nesreće i zlouporabu opojne droge, piše Slobodna Dalmacija .

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti ga da je u 13.15 ušao u trafiku u Vinkovačkoj ulici i, držeći skalpel u ruci, uperio ga prema prodavačici rekavši: “Ovo je pljačka, daj sve pare!” Kad je ona u strahu za svoj život pobjegla u skladišni dio trafike, Jerko Boban nagnuo se preko pulta i otvorio ladicu s unutarnje strane, iz koje je iz metalne kutije uzeo 1000 kuna, stoji u optužnici.

Povremeni kupac

U svojem očitovanju o optužnici Boban se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Svjedokinja Danijela M. radila je taj dan u trafici te je poslije u policiji između nekoliko osoba prepoznala optuženoga kao osobu koja joj je prijetila skalpelom.

– Sjećam se da je ta osoba otprije bila kupac u trafici i da je imala iščiketane ruke te nije uvijek bila najpristojnija kada bi došla. Na prepoznavanje u policiju otišla sam nakon pet do sedam dana. Tada sam sasvim sigurno u policiji prepoznala počinitelja, ali zbog straha, pretrpljenog šoka i zbog proteka vremena više ni u što nisam sigurna – plačući je kazala svjedokinja i, uz dopuštenje predsjednika sudskog vijeća, napustila raspravnu dvoranu.

Svjedočio je i Zlatko B., koji je radio u trafici 23 godine te je tijekom tog vremena bilo više razbojstava koja nije prijavljivao.

– Upravo zbog toga novac držim na više mjesta, nešto u blagajni, a nešto u metalnoj kutiji iz koje je uzet novac. Optuženog poznajemo iz viđenja jer je naš povremeni kupac – izjavio je svjedok.

Iskaz je dao i Ivica Lj., ujak optuženoga, koji je kazao kako Jerko Boban nije počinio razbojstvo jer je tog dana bio u kući.

– Nakon izlaska iz zatvora moj nećak Jerko ponašao se pristojno, bio je uredan i siguran sam da nije počinio to kazneno djelo – rekao je svjedok.

Sudska vještakinja, psihijatrica dr. Jasminka Šarić, kazala je da je optuženi ovisnik ovisnik o drogi, ali je na metadonskoj terapiji te je ubrojiv.

Suđenje se nastavlja polovinom lipnja.

Na sudovima od 21. godine

1. krađa 1995. godine, jedna godina zatvora;

2. razbojstvo 1995. godine, devet mjeseci zatvora;

3. razbojstvo i teška krađa 1996. godine, godinu i pol zatvora;

4. teška krađa 2000. godine, uvjetna kazna od jedne godine zatvora uz rok kušnje tri godine;

5. samovoljno udaljavanje i bijeg iz Oružanih snaga 2000. godine, uvjetno šest mjeseci zatvora uz rok kušnje godinu dana;

6. krađa 2001. godine, uvjetna kazna od godine i dva mjeseca uz rok kušnje tri godine;

7. krađa 2002. godine, uvjetna četiri mjeseca uz rok kušnje dvije godine;

8. krađa 2002. godine, uvjetna četiri mjeseca uz rok kušnje dvije godine;

9. teška krađa 2006. godine, uvjetno šest mjeseci uz rok kušnje dvije godine;

10. zlouporaba opojnih droga 2007. godine, jedna godina i tri mjeseca zatvora;

11. izazivanje prometne nesreće 2007. godine, šest mjeseci zatvora;

12. zlouporaba opojnih droga 2007. godine, godina i pol zatvora;

13. zlouporaba opojnih droga i izazivanje prometne nesreće 2008. godine, tri godine zatvora;

14. teška krađa u pokušaju i teška krađa 2009. godine, šest mjeseci zatvora;

15. razbojstvo 2009. godine, uvjetna kazna 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine;

16. teška krađa 2010. godine, uvjetna kazna šest mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine;

17. zlouporaba opojne droge 2012. godine, dvije godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:23