BEZ JAVNOSTI

Ovo je mladi policajac kojem se sudi za ubojstvo Mihaele: Priznao je krivnju, ali iz nehaja

Smažil je Mihaelu usmrtio hicem iz službenog pištolja 20. rujna 2023. godine oko 22 sata, no svoj je čin želio prikazati kao njezino samoubojstvo

Marko Smažil

 Marin Franov/Cropix

Suđenje Marku Smažilu (27), bivšem policajcu PU osječko-baranjske, za ubojstvo 21-godišnje Osječanke Mihaele Berak, koje je u četvrtak počelo na Županijskom sudu u Osijeku, bit će zatvoreno za javnost.

Odlučilo je tako sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Mladena Radičevića, a na zahtjev Jasmine Bošnjak, zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, koja je isključenje javnosti obrazložila željom da se „zaštiti osobni i obiteljski život žrtve.” S time se složio i Davor Ćavar, odvjetnik Mihaeline obitelji, koja nije došla na suđenje, kao i Dražen Srb, branitelj optuženog Smažila, dodavši da prijedlog podržava i ‘zbog zaštite osobnog i obiteljskog života optuženika.‘

Sudac je to prihvatio, uz obrazloženje da će tijekom suđenja biti saslušano više svjedoka koji će govoriti o odnosu žrtve i okrivljenog, a koji, očito prema mišljenju suda, tužiteljstva i obrane, potencijalno nisu prihvatljivi za javnu objavu. Smažil je u sudnicu ušao s lisicama na rukama i nogama, u pratnji pravosudnih policajaca koji su ga doveli iz osječkog istražnog zatvora gdje se nalazi od 22. rujna 2023. godine. Na prvoj je raspravi saslušano četvero svjedoka, a Srb je rekao kako se njegov branjenik, kao i ranije, izjasnio da se smatra krivim, ali ne za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Podsjetimo, optužen je za ubojstvo, za što je zapriječena kazna u trajanju od najmanje pet godina zatvora.

image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix

- Moj je branjenik i na sudu ponovio da se smatra krivim, ali ne za ovo djelo koje mu se stavlja na teret već za prouzročenje smrti iz nehaja i da nije bilo nikakve namjere. Obranu će dati na kraju kaznenog postupka – kazao je Srb, dok je Ćavar upitan je li prijedlog za isključenje javnosti bio usuglašen s obitelji.

- Odluka o isključenju je bila na sudu. Predložio je DORH, a u ovakvim se predmetima javnost uglavnom isključuje zbog zaštite digniteta i obiteljskog života žrtve. Obitelj očekuje da optuženik bude proglašen krivim i osuđen u skladu sa zakonom – rekao je Ćavar. Nastavak je predviđen za rujan.

image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix
image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix

Podsjetimo, riječ je o slučaju oko kojeg se do danas nije slegla prašina zbog načina na koji mu je policija pristupila, pa se i danas nad PU osječko-baranjskom nadvija oblak sumnje da su htjeli pogodovati svom službeniku, kojemu su u prosincu dali otkaz, dok oni inzistiraju da su pogriješili samo u komunikaciji s javnosti. Smažil je Mihaelu usmrtio hicem iz službenog pištolja 20. rujna 2023. godine oko 22 sata, no svoj je čin želio prikazati kao njezino samoubojstvo, pri čemu je, nakon što ju je ubio, poduzeo niz radnji s ciljem da to tako i prikaže, a sa sebe doslovno i opere i skine krivnju. Naime, osim što je svojim nadređenima u policiji, kao i Centru 112 prvo rekao da se Mihaela sama upucala hicem iz njegova službenog pištolja, policajac je, kako stoji u optužnici, smireno i bez panike, nakon što je pucao, oprao ruke, zamijenio spremnik pištolja ili naknadno napunio spremnik koji je bio u pištolju te stavio na pranje svoju odjeću. Tek nakon što je sve to učinio, odlučio je prijaviti događaj, ali drugačije od onoga kako se stvarno zbilo. Zanimljivo, prva osoba s kojom je Smažil telefonski o tome razgovarao bio je njegov otac. S njim je kontakt uspostavio u 22:07:39 sati i razgovarao jednu minutu. Prije toga je tri puta zvao Centar 112, u 22:03:31, 22:03:37 i 22:03:57, ali bez uspostavljene veze. Nakon razgovara s ocem uspostavio je vezu s Centrom 112 u 22:08:52. Poziv je trajao 1:42 minute. Tražio je dolazak hitne medicinske pomoći jer se "cura upucala s njegovim službenim pištoljem". Potom je nazvao svog nadređenog u Postaji prometne policije Osijek i s njim razgovarao 45 sekundi.

image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix

„Joj šefe, šefe skroz glupa situacija, cura je došla kod mene u stan, dirala moj pištolj, odnosno uzela moj pištolj i ubila se,” bila je prva izjava koju Smažil rekao policiji, konkretno svom nadređenom. Bilo je to u 22:11:03 sati. Nakon toga, prema uputi nadređenog, nazvao je i Postaju prometne policije u 22:12:09 sati i taj je poziv trajao 1:48 minuta. No, priča o samoubojstvu vrlo brzo mu je pala u vodu. Naime, vrlo brzo nakon što je očevidna ekipa policije došla u stan na mjesto događaja sve im je bilo jasno. Iako je Smažil i još satima poslije inzistirao da je riječ o samoubojstvu te negirao i da je oprao ruke, unatoč mirisu sapuna kojeg su policajci osjetili na njegovim rukama, njima je odmah bilo jasno da je riječ o ubojstvu. Alkotestiranjem mu je utvrđeno 0,63 promila, što nije imalo presudan utjecaj na ovaj čin. Psihijatrijski nalaz i vještačenje pokazali su da je okrivljenik osoba ‘‘iznadprosječnog intelektualnog funkcioniranja sa narcisoidnim i latentno agresivnim crtama ličnosti, sklon kontroli, rigidan te s poteškoćama u stvaranju dubljih emocionalnih odnosa.‘‘

image

Marko Smažil i Mihaela Berak

Društvene Mreže/

‘Tražimo smjene u policiji‘

Suđenje je htjela pratiti i Sanja Kastratović, aktivistica Udruge Adela, iz koje su zatražili ostavke u osječkoj policiji, pa čak i samog načelnika Ladislava Becea, nezadovoljni načinom na koji se vodila istraga. No, na kraju je i ona morala napustiti sudnicu.
- S jedne strane to podržavamo zbog interesa obitelji, a s druge strane takva odluka ne mora biti nužno dobra, jer smatramo da bi ipak bilo istinski u interesu javnosti da se barem dio suđenja, onaj u kojem će se govoriti o samom počinjenju djela, ostavio otvorenim za javnost – kazala je Kastratović, dodavši i kako će njihova udruga „i dalje upozoravati i prosvjedovati zbog načina na koji je ovaj postupak vođen.”
- Promatrat ćemo i sudski postupak, koliko nam to bude moguće s obzirom na nove okolnosti. Što se tiče policije i dalje tražimo smjene zbog sumnje u pokušaj zataškavanja. Na svu sreću ovo nije zataškano, jer ste i vi novinari oko toga podigli priličnu buku. Da nije bilo toga, danas vjerojatno ne bismo imali suđenje za ubojstvo, već za općeopasnu radnju – rekla je Kastratović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:45