‘MLADENAČKI HIR‘

Ovo je čovjek koji je pod okriljem noći uoči pravoslavnog Božića išarao Tuđmanov spomenik. Doznao je kaznu

Filip Drača ako ne plati 532 eura kazne u narednih 6 mjeseci i potom ne pristane na rad za opće dobro, prijeti mu zatvor

Filip Drača

 Pu Zagrebačka/

Filip Drača (29) će ipak morati platiti 200 dnevnih dohodaka odnosno 4000 kuna kazne i 1000 kuna sudskih troškova jer je uoči pravoslavnog Badnjaka 2019. crnim sprejem iscrtao srp i čekić na postolju spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Odlučio je to bjelovarski Županijski sud kao sud drugog stupnja gdje je, nakon žalbi zagrebačkog tužiteljstva ali i samoga Drače, putem odvjetnice Line Budak, pristigla nepravomoćna osuđujuća presuda kojom je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu proglašen krivim za oštećenje tuđe stvari.

Za uplatu kazne dan mu je rok od narednih pola godine, a ako se na istu ogluši, kazna će mu biti naplaćena prisilno. U slučaju da ni prisilnu naplatu ne bude moguće realizirati ‘prijeti‘ mu rad za opće dobro koje ako odbije, ‘prijeti‘ mu, pak, zatvor.

image

Filip Drača

Pu Zagrebačka/

U svojoj žalbi Drača ukazuje da mu kao olakotno prvostupanjski sud nije cijenio njegovu mlađu životnu dob međutim, viši sud navodi kako se "radi o okrivljeniku koji je završio fakultet i da se ne može zaključiti da bi počinjeno djelo bilo rezultat njegove mladenačke nepromišljenosti". Također, sud drugog stupnja zaključuje, među ostalim, i da su neprihvatljivi stavovi žalbe da bi postupanje okrivljenika koji je u svojoj obrani priznao crtanje grafita na postolju spomenika dr. Franji Tuđmanu, bio samo prekršaj, a ne kazneno djelo kao i da bi se u svakom slučaju radilo o beznačajnom kaznenom djelu.

- Za postojanje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari nije bitan element postojanja ili nanošenja bilo kakve štete već je kazneno djelo počinjeno samim time što je promijenjen izgled postolja spomenika. Neosnovano je i da bi se radilo o beznačajnom djelu. Jer prije svega, to je djelo počinjeno s namjerom pa bez obzira što su posljedice neznatne, a imajući u vidu da je okrivljenik u obrani sam naveo da ima puno ranijeg iskustva pisanja grafita i sličnog vandaliziranja te da je već bio prekršajno gonjen i kažnjavan, očito je da postoji potreba da bude kažnjen i u ovom postupku – zaključuje bjelovarski sud.

Kako smo već pisali, Drača je pet minuta prije ponoći 5. siječnja 2019. došao do spomenika postavljenog i otkrivenog tri tjedna ranije, te išarao postolje preko imena Franje Tuđmana i odšetao dalje u noć.

Zagrebačka policija se digla na noge te u potrazi za vandalom objavila na svojim stranicama snimku s jednog od videonadzora pa nije dugo trebalo da, nakon objave iste u medijima, identificiraju tko je ‘umjetnik‘ koji je nagrdio spomenik na raskrižju Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 10:35