TRAGEDIJA NA UTRCI

Otvara se istražno povjerenstvo zbog smrti suca na Grobniku

Vozač je u punoj brzini izletio sa staze uz koju je bilo troje sudaca. Poginuo je 69-godišnjak s riječkog područja

Autodrom Grobnik, utrka, ilustrativna fotografija

 Matija Djanjesic/Cropix

Trebala je to, prema najavama, biti najveća utrka u povijesti Grobnika, s više od 300 vozačica i vozača iz 15 zemalja, koji se tri dana na grobničkoj stazi natječu u 15 različitih bodovnih konkurencija. U program je bila uvrštena satnica s terminima 41 treninga i 25 bodovnih utrka, a prijavili su se vozači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Češke, Poljske, Slovačke, Njemačke, Austrije, Mađarske, Švicarske, Švedske, Kanade, Grčke i Sjeverne Makedonije.

Oktanski spektakl je počeo u petak i prvi je dan prošao u najboljem redu, a onda je u subotu, na prvi natjecateljski dan, došlo do tragedije. Pri kraju dana, tijekom Endurancea, utrke izdržljivosti koja se boduje za Prvenstvo centralno-europske zone, na jednom od zavoja došlo je do izlijetanja sa staze jednog od natjecateljskih automobila, i to pri punoj brzini. Takav nalet nije uspjela zaustaviti ni zaštitna ograda na sudačkom mjestu i automobil je pokosio dvoje sudaca. Iako je Hitna pomoć reagirala odmah, 69-godišnji sudac je, nažalost, nakon sat vremena podlegao ozljedama u KBC-u Rijeka. Natjecanje je odmah prekinuto i nastavak u nedjelju je otkazan.

Zaljubljenik u utrke

Kako doznajemo, poginuli sudac, odnosno race marshal, što je termin koji se koristi u ovom sportu, iskusni je, dugogodišnji zaljubljenik u auto-moto sportove s riječkog područja, dobro poznat u zajednici u kojoj je imao mnogo prijatelja.

Policija je očevidom, koji je dovršen jučer, utvrdila da se nesreća dogodila kad je vozač trkaćeg vozila, inače poljski državljanin, "prilikom izlaska iz većeg zavoja i kretanja po nastavku autostaze u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom, uslijed čega je vozilo izletjelo sa staze". U trenutku izlijetanja, kažu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, iza staze nalazilo se troje sudaca, od kojih je jedan nastradao.

"Utvrđivanje svih relevantnih činjenica ovog događaja se nastavlja", kažu u PU primorsko-goranskoj.

O pogibelji suca na natjecanju Nagrada Hrvatske 2022. oglasio se Hrvatski auto i karting savez, ističući da su odmah reagirali te da je u postupku sazivanje istražnog povjerenstva koje će "najhitnije utvrditi sve pojedinosti nesretnog slučaja i o tome u najkraćem roku obavijestiti sportsku javnost".

"Hrvatski auto i karting savez u neposrednom je kontaktu s automotodromom Grobnik, tijelima javne uprave, MUP-a i Međunarodne automobilističke federacije (FIA-e)", priopćili su iz te organizacije.

O incidentu se oglasio i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a, koji kaže da je prvog trenutka strašne nesreće bio obaviješten o situaciji te da je u kontaktu sa svim nadležnim tijelima.

Opasan sport

Najavio je i da neće komentirati slučaj i odgovarati na medijske upite, nego će o svemu govoriti nakon što budu prikupljene sve informacije.

"Ovo nije vrijeme za senzacionalizam, osobno sam molio da se ovakva situacija ne dogodi u mojemu mandatu, ali ovo je žalosni dokaz da je naš sport, iako prekrasan i atraktivan, zapravo i opasan. U kontaktu sam s najvišim tijelima FIA-e, Automotodroma Grobnik, policije i nadležnih tijela te neću odgovarati na medijske upite do trenutka kada ćemo službeno izaći u javnost", poručio je Štetner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:06