AFERA ŠIMUNI

OTKRIVAMO SADRŽAJ OPTUŽNICE Kako je Mister P. s partnerima izvukao 32 mil. eura iz Hypa

 Elvir Tabakovic / CROPIX

Poduzetnička grupacija Zagrebdrvo - Adriadrvo zasebno procesuiranog dr. Ivića Pašalića, koja je već godinama bila klijent Hypobanke International (HBI), krajem 2002. godine imala je prema HBI-u kreditne obveze od 10 milijuna eura. Osim toga, imala je još 700.000 eura obveza prema Hypo Leasingu Kroatien, kao i 10,5 milijuna eura starih obveza prije svega prema institucijama Hrvatske. Zbog velikih problema s likvidnošću grupacija dr. Pašalića nije više bila u mogućnosti podmirivati svoje obveze. U sličnoj situaciji bila je i grupacija zasebno procesuiranog Igora Mlinara, čije su obveze prema Hypo banci Hrvatska bile oko 8,2 milijuna eura, kao i trećeoptuženog Milana Lučića čija je tvrtka Taj Pan d.o.o. dugovala HBI-u ukupno 10,1 milijun eura.

Varanje kontrole

Stoga su se Pašalić, Mlinar i Lučić početkom 2002. obratili drugooptuženom Günteru Striedingeru, članu Hypove Uprave, i s njim dogovorili kako će izvući milijune iz HBI-a, a da pritom zavaraju kontrolna tijela banke.

Kratak je to opis motiva navedenih okrivljenika u obrazloženju optužnice austrijskog tužiteljstva u slučaju nezakonite preprodaje zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, pri kojoj su Pašalić, Lučić i Mlinar, na štetu Hypa, kako ih se tereti, ilegalno profitirali za 32 milijuna eura. Prema optužnici, do koje je došao Jutarnji list, glavni “operativac” u Hypu bio je Striedinger koji je za tu operaciju dobio “suglasnost” predsjednika Uprave banke, prvooptuženog Wolfganga Kulterera.

Zagorčev partner

Striedinger je 11. prosinca 2002. na sastanku s podređenima u banci podijelio zadatke, prezentirajući im da će kupoprodajom zemljišta u Hrvatskoj pomoći VIP klijentu banke Misteru P. da vrati likvidnost svome poduzeću. Već sljedećega dana u Vaduzu u Liechtensteinu osnovana je tvrtka Hilltop, preko koje se odvijao sporni posao. Tu je tvrtku osnovao tamošnji odvjetnik Gerold Hoop, koji je na svojoj adresi imao stotine takvih tvrtki, među ostalim nekoliko i za Vladimira Zagorca. No, Austrijanci su uspjeli rekonstruirati stvarnu vlasničku strukturu. Tako je utvrđeno da je odgovorna osoba Hilltopa u trenutku spornih transakcija bio Vinko Sabljo, ugledni hrvatski iseljenik koji je bio i na čelu HDZ-a Švicarske i Liechtensteina. Također, iz dokumentacije koja je predavana tijelima banke tijekom cijele operacije, posebno zahtjeva za investiciju od 6. listopada 2003., proizlazi da su stvarni vlasnici Hilltopa bila trojica spomenutih Hrvata, Pašalić sa 47 posto, Lučić sa 32 posto i Mlinar sa 21 posto udjela. Te su udjele držali preko tri pozadinske tvrtke u Liechtensteinu, Croscan, Beko i Oprimo. Tvrtka Hilltop u Hrvatskoj je osnovala tvrtku Piper d.o.o. koja od Grada Paga krajem rujna 2003. kupuje 143 hektara zemljišta u zelenoj zoni u Šimunima po cijeni od nepunih 4,5 milijuna eura. Ta se kupnja financirala Hypovim kreditom.

Sastanak u Klagenfurtu

Već u listopadu ovlašteni vještak prema nalogu odgovornih u Hypo banci procjenjuje isto zemljište na čak 44 milijuna eura. Ta višestruko napuhana procjena potom je poslužila kao temelj za kupnju tog zemljišta tvrtki kćeri Hypo banke u Liechtensteinu. Zanimljivo je da su istražitelji pronašli dokument sa Striedingerovim potpisom iz kojega proizlazi da se 22. studenoga 2003. sastao s Ivićem Pašalićem u Klagenfurtu. Pašalić ga je, kako je napisao, tražio da što brže realiziraju daljnju prodaju zemljišta s obzirom da ima otvorena dugovanja prema državi te da njegovim tvrtkama prijeti stečaj. Stoga su mu hitno trebala financijska sredstva pa je zatražio da mu se za posredovanje u kupoprodaji zemljišta isplati 1,8 milijuna eura.

Ni dva tjedna nakon tog sastanka, u prosincu 2003. tvrtka kćer Hypa kupuje tvrtku Hilltop, koja je u svome vlasništvu, preko Pipera u RH, imala samo zemljište na Pagu, i to po cijeni od 37,2 milijuna eura. U međuvremenu nije došlo do prenamjene zemljišta ili bilo čega čime što bi se povećala njegova vrijednost. Dapače, bilo je jasno i to da za dio zemljišta postoji imovinsko pravni spor s jednom obitelji s Paga.

Podjela novca

Istražitelji su utvrdili i kako je na kraju podijeljen novac od kupoprodaje. Pašalićev Croscan dobio je 20,4 milijuna eura, a uknjižen mu je i dodatni “plus” od 7,4 milijuna eura, od kojih se dio povezuje s Hilltopom. Od toga je 2,6 milijuna vraćeno Hypu po kreditnim zaduženjima, a čak 23 milijuna otišlo je u Adriadrvo i Zagrebdrvo. Manji iznosi uplaćeni su tvrtkama i osobama koje su povezane s drugim projektima Hypa u Hrvatskoj, a 62.724 eura dobio je Zdravko Pašalić, dok je Vinku Sablji uplaćeno 306.537 eura.

Beco i Oprimo Milana Lučića i Igora Mlinara svoj dio zarade, ukupno gotovo 17 milijuna eura, većim su djelom proslijedili Lučićevim tvrtkama Hermes i Taj Pan, te su podmirili određene ranije obveze prema Hypu, dok su dio, 3 milijuna eura, proslijedili Pašalićevu Croscanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:14