TUGA KOD ŽIVOGOŠĆA

'OTIŠLI SU NA BIOKOVO POTPUNO SAMI' Na Biokovu pronađen mrtav Čeh, drugom se izgubio svaki trag

Biokovo je ovog ljeta "uzelo" prvi život: Hrvatska gorska služba spašavanja u petak je oko 16.25 pronašla tijelo pedesetogodišnjeg češkog turista na predjelu Struna iznad Živogošća, a drugog mu sunarodnjaka koji se još u četvrtak ujutro zaputio na Svetog Iliju, gdje je i stigao a odatle mu se gubi svaki trag, spasitelji nisu našli do petka do 21.30 sati kada su radi mraka i i nepristupačnog terena morali prekinuti potragu , javlja Slobodna Dalmacija.

Molimo sve građane, koji imaju saznanja o nestaloj osobi i okolnostima nestanka, da svoja saznanja što prije dostave najbližoj policijskoj postaji osobno, odnosno pozivom na broj telefona 192.

- Oba su češka turista krenula potpuno sama na Biokovo s područja Makarske. Prvi čije smo tijelo našli na nepristupačnoj stazi iznad Živogošća krenuo je danas na Biokovo i njegovo smo tijelo našli u 16.25 sati i spustili u dolinu. Drugi je češki turist za kojim još tragamo, krenuo od Promajne prema Svetom Iliji još u četvrtak u četiri ujutro. Taj se 47-godišnjak popeo na Svetog Iliju. Otada se više ne javlja na mobitel i gubi mu se svaki trag. Danas ga nismo našli, potragu nastavljamo sutra ujutro, s helikopterima i psima - rekao nam je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

U potrazi je sudjelovalo 27 gorskih spasitelja iz Makarske i Splita, posada i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će danas rano ujutro opet u potragu za nestalim planinarom.

Prizmić nam objašnjava da je teren izuzetno nepristupačan i moraju pretražiti stotine hektara te su tijelo iznad Strune našli jer im je to dojavio poljski turist koji je ga opazio. Prema prvom neslužbenim informacijama, na tijelu pronađenog pedesetogodišnjaka nema tragova koji bi upućivali na nasilnu smrt te se pretpostavlja da je pedesetogodišnji Čeh preminuo zbog srčanog udara.

Ana Čepić, iz ureda za odnose s javnošću Policijske uprave Splitsko-dalmatinske potvrdila nam je da policija ima prijavu o dva odvojena slučaja nestanka čeških turista te da su policajci izašli na teren na dojavu HGSS-a a tijelo preminulog planinara prebačeno je na Odjel patologije splitske bolnice te će nakon identifikacije i obdukcije moći reći točan uzrok smrti, , javlja Slobodna Dalmacija.

Policija moli pomoć u potrazi za nestalim Čehom na Biokovu

Dana 25.srpnja 2013. oko 4.00 sata iz Baške Vode udaljio se 47-godišnji državljanin Češke. Prema prikupljenim informacijama, krenuo je preko mjesta Bast u smjeru planine Biokovo, nakon čega mu se izgubio svaki trag.

Osoba je visine 175 cm, srednje tjelesne građe, ovalnog lica, tamnoplave kovrčave kose, svijetloplavih očiju, a u trenutku odlaska iz Baške Vode bio je odjeven u tamnozelenu majicu kratkih rukava, s tzv.maskirnim uzorkom, crne kratke hlače, crnu jaknu, svijetlosmeđe planinarske cipele, a na glavi je imao crvenu kapu, tzv.šiltericu, s natpisom Liverpool.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:40