RASPISANA TJERALICA

Osuđeni za silovanje 15-godišnje djevojčice u bijegu je već 20 dana. Već je napustio Hrvatsku?

Slučaj grupnog silovanja maloljetnice u okolici Zadra iz 2019. dobio je skandalozan epilog

Privođenje osumnjičenika za silovanje (2019. godina)

 Jure Mišković/Cropix

Prvookrivljeni mladić koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za sudjelovanjem u grupnom silovanju, nasilju i ucjenama 15-godišnje djevojčice iz okolice Zadra, nalazi se u bijegu! Županijski sud u Zadru za njim je 2. kolovoza raspisao tjeralicu, a u bijegu je od 29. srpnja kada je izrečena presuda, dakle punih 20 dana, javlja Zadarski.hr.

– Svih šest okrivljenika, sukladno zakonu, branilo se sa slobode. Nitko od njih nije bio u istražnom zatvoru, a prvoookrivljenik nije došao na objavu presude. S obzirom na to da mu je izrečena kazna na više od pet godina zatvora, po zakonu mu je obvezno određivanje istražnog zatvora – kazala nam je sutkinja Sandra Radanović, koja je i donijela presudu u tom postupku, ujedno i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

– On je u petak 29. srpnja osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina. Sud je istog dana donio rješenje o određivanju obligatornog istražnog zatvora i dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru. Međutim, na prijavljenoj adresi nisu ga pronašli. Nakon toga smo u utorak 2. kolovoza za njim izdali tjeralicu. Ako ga policija pronađe, bit će priveden – kazala nam je sutkinja Radanović.

Nezapamćeni slučaj grupnog silovanja i seksualnog zlostavljanja maloljetnice u okolici Zadra iz 2019. godine tako je dobio skandalozan epilog. Umjesto odlaska u zatvor, najodgovorniji mladić je u bijegu gotovo tri tjedna te ni policija ni sud ne znaju gdje se trenutno nalazi.

Prema neslužbenim infomacijama, osuđeni mladić je već napustio teritorij Repubilike Hrvatske tako da bi potraga za njim mogla trajati još tjednima. Policija ga je tražila na kućnoj adresi u istom mjestu u kojem živi i njegova žrtva, a provjeravane su i neke druge okolne adrese na kojima je znao boraviti.

Sutkinja Radanović će u ponedjeljak kad se vrati s godišnjeg odmora tražiti od policije nova saznanja u svezi tjeralice, te će u skladu s njima potragu eventualno podići na novu razinu.

- Sve ovisi o policijskim saznanjima. Ako policija bude imala saznanja da se osuđenik nalazi u nekoj od zemalja Europske unije, sud će raspisati europski uhidbeni nalog. Ako policija raspolaže s infomacijama da se nalazi u nekim trećim zemljama, sud će zatražiti njegovu izručenje. Danas se nije više lako tako sakriti... - kaže sutkinja.

Ipak, ni sutkinja Radanović ni policija nisu nam znali reći hoće li u slučaju raspisivanja međunarodne tjeralice biti otkriven identitet počinitelju teških seksualnih delikata protiv maloljetne osobe. Odnosno hoće li tjeralica imati njegovu sliku, godinu rođenja i zločin zbog kojeg se traži njegovo izručenje te hoće li se naći na online tjeralicama Interpola.

Podsjetimo kako je drugookrivljeni u ovom teškom kaznenom djelu osuđen na kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora, trećeokrivljeni mladić dobio je tri godine, a četvrtookrivljeni godinu dana zatvora. Za dvojicu maloljetnika izrečena je uvjetna kazna.

Petooptuženi maloljetnik osuđen je na tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom maloljetniku izrečena je obveza psihosocijalnog tretmana i 100 sati rada za opće dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2022 23:16