'RECI KOJE SU BILE ZADNJE RIJEČI NAŠE DJECE!'

Osuđen na 4,5 godina zatvora za smrt troje mladih prijatelja

 Andrija Lučić / CROPIX

ZADAR - Četiri godine nakon strašne tragedije u kojoj je na otoku Ižu poginulo troje mladih , 27-godišnji Jure Pavešić u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Pavešić je presudu dočekao spuštene glave, na isti način na koji je pratio cijelo suđenje. Rodbina poginulih - Mikele Marijan (19), Lucije Antunac (20) i Silvia Sutlovića (23), teško je primila cijelo suđenje te su bili nezadovoljni visinom kazne.

- Ne znam zašto, ali on cijelo vrijeme nije pokazivao znakove kajanja. O kazni ne mogu govoriti, ali smatram da je svakom čovjeku koji nešto skrivi potrebno pročišćenje i ja mu to želim - kazao je nakon presude Livio Marijan, otac pokojne Mikele Marijan, koji se na prošlom ročištu Pavešiću u ime roditelja obratio pismom koje je pročitao u sudnici nakon što je 27-godišnjak od njih zatražio oprost.

U pismu je Marijan naveo kako su oni zbog Pavešićeve obrane i svjedočanstva “ne sjećam se ničega”, dobivanja na vremenu, olakotnih okolnosti, danas izigrani ljudi.

Iako je Pavešić priznao kako se kaje zbog svega što se dogodilo, roditelji nisu mogli prihvatiti njegovu tvrdnju da se ne sjeća trenutka nesreće, kao i je li te večeri pio. Zatražili su od njega "da bude čovjek" i da im kaže koje su bile zadnje riječi njihove djece.

Nezapamćena tragedija dogodila se u zoru 8. srpnja 2007. godine kada se četvero prijatelja vraćalo kući s proslave rođendana i cjelonoćnog provoda na otoku Ižu. Ulaskom u zavoj Pavešić je izgubio kontrolu i udario u zid nakon čega je očevim kombijem sletio u četiri metra duboku provaliju.

Na mjestu događaja poginuli su Zadranka Mikela Marijan (19), kći poznatog etnologa Livija, Lucija Antunac (20), koja je živjela na Ižu, te student Silvio Sutlović (23).

Pavešić, tada student medicine, a danas diplomirani liječnik, jedini je preživio pad u provaliju kombija kojeg je vozio pod utjecajem od 1.33 promila alkohola u krvi. Kasnijim vještačenjima također je utvrđeno da je Pavešić kombi koji nije bio registriran vozio brzinom od 88 kilometara na sat, unatoč ograničenju brzine od 50 km/h.

U međuvremenu se oženio, zaposlio, dobio dijete...

Mladi Pavešić se u međuvremenu oženio, zaposlio u zadarskoj Općoj bolnici, te dobio dijete, što je sutkinja Ana Brkić prilikom izricanja presude navela kao olakotne okolnosti. Tu je dodana i Pavešićeva dosadašnja neosuđivanost, te činjenica da je u prometnoj nesreći i sam bio teško ozlijeđen. Kao otegotna okolnost navedena je činjenica što je Pavešić usmrtio tri osobe mlađe životne dobi. Tužiteljstvo ga je teretilo za izazivanje prometne nesreće s namjerom, za što je zapriječena minimalna kazna od tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:20