STRAVA IZA REŠETAKA

OSIJEK: GRUPNO IŽIVLJAVANJE U KAZNIONICI Petorka silovala šestog kolegu iz zatvorske ćelije

Žrtva je u početku negirala zlostavljanje u ćeliji, ali kad smo ih razdvojili, potvrdio je silovanje, kaže upravitelj Franjo Lulić
Lepoglava, 130412.Lepoglava.Okruzni zatvor Lepoglava.Reportaza iz zatvora Lepoglava u kojem kaznu sluze zatvorenici s prosjekom od 10 godina zatvora.Kaznionica u Lepoglavi osnovana je 1854 godine u prostorima Pavlinskog samostana a prema stupnju sigurnosti je zatvorenog tipa.Za obavljanje poslova Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika ustrojeni su slijedeci pododsjeci: Pododsjek radionice poljoprivrede, metalske radionice, drvopreradjivacke radionice, radno - terapijske radionice, radionice ugostiteljstva i radionice odrzavanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Zbog sumnje da su zimus seksualno zlostavljali jednog zatvorenika, trojica muškaraca u dobi od 39, 22 i 21 godine prije tri dana vraćeni su u istražni zatvor u Osijeku.

Osim njih, za ovo kazneno djelo osumnjičena su još dvojica zatvorenika koji se otprije nalaze u osječkom zatvoru. Njih petorica su, sumnja se, u periodu od 17. studenoga do 9. prosinca prošle godine seksualno zlostavljali šestog zatvorenika iz njihove ćelije, a istraga je otvorena nakon što je saznanje o tome došlo do uprave zatvora u Osijeku.

Istinite glasine

- Informaciju o tome dobili smo iz dva izvora i to 6. prosinca, no zatvorenik za kojeg nam je ukazano da je u ovom slučaju bio žrtva u prvi tren to nam nije potvrdio. Stoga smo poduzeli sigurnosne radnje te smo ih razdvojili, da bi nam on 9. prosinca potvrdio navode, o čemu smo odmah izvijestili Županijsko državno odvjetništvo - rekao je Franjo Lulić, upravitelj zatvora u Osijeku.

Uslijedila je policijska istraga koja je rezultirala podizanjem kaznenih prijava protiv petorice osumnjičenih koje se tereti da su pod prijetnjom fizičke sile prisilili oštećenog na seksualno zadovoljavanje i to u dva navrata u periodu od 17. studenoga do 9. prosinca. Priča je do uprave zatvora došla tako što se prenosila među drugim pritvorenicima, pa je upravitelj shodno tomu poduzeo potrebne sigurnosne mjere.

- Nakon što smo doznali što se navodno dogodilo, odvojili smo potencijalnu žrtvu kako bismo spriječili daljnje zlostavljanje, a kada smo dobili potvrdu, o svemu smo izvijestili nadležna tijela - istaknuo je Lulić.

Stari znanci policije

U vrijeme dok se provodila istraga trojica osumnjičenih za zlostavljanje i žrtva već su bili napustili istražni zatvor u kojem su se nalazili zbog prijašnjih sumnji u druga kaznena djela. No, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza trojica osumnjičenih vraćena su u zatvor 25. ožujka, a sudac istrage odredio im je boravak u njemu u sljedećih mjesec dana. Svi su otprije poznati policiji zbog niza kaznenih prijava i djela, za koja su i osuđivani na višemjesečne i višegodišnje kazne zatvora, a protiv njih je i u ovom trenutku podignuto po nekoliko optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:10