SUĐENJE U OSIJEKU

OPTUŽENA GROBARSKA BANDA Čak 20 godina otvarali grobove i s pokopanih uzimali sve što sja!

Novac od prodaje nakita trošili su na cigarete, pivo, ćevape, bonove za mobitele i u kladionicama
 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Punih 20 godina grobari i nosači osječkog pogrebnog poduzeća Ukop krali su zlato, nakit i druge predmete s pokojnika na osječkim grobljima. Nakon što je u veljači ove godine „pukla bruka“ kada su u velikoj policijskoj akciji uhićeni praktički svi Ukopovi grobari i nosači, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 15 osoba.

Pri tome se njih 14, u dobi između 27 i 60 godina, tereti za tešku krađu i povredu mira pokojnika, a jedna 26-godišnja djevojka za prikrivanje kaznenog djela, odnosno višekratnu prodaju ukradene zlatnine u stanicama za otkup zlata.

Optuženi su po grobovima i lijesovima „operirali“ od kraja siječnja 1993. do početka veljače ove godine. Zlatno prstenje, lančiće, narukvice, zube… s posmrtnih ostataka uzimali su za sebe „prilikom kopanja i zatrpavanja grobova te prelaganja posmrtnih ostataka u grobovima u kojima su ranije pokopane osobe.“

Prekapajući grobove uzimali su sve što je sjajilo, oprali bi nakit od blata, a onda ga unovčili u zlatarnicama. I tako punih 20 godina.

OSIJEK OSTAO BEZ GROBARA: SVI SU UHIĆENI Osim zlata s pokojnika su krali i odjeću!

- Nismo išli u zlatarnice zajedno, već pojedinačno, a novac bismo dijelili - rekli su neki od njih u istrazi, potvrđujući da se to radilo godinama.

- Zubi se nisu vadili s tek pokopanih osoba, nego bi se uzeli nakon prekapanja grobnica davno preminulih osoba - iskazivali su optuženici.

S druge strane, nosači su koristili trenutak prije samog zatvaranja lijesa, kada bi obitelj i rodbina pokojnika napustili mrtvačnicu. Tada bi s pokojnika uzeli ako je bilo kakvoga nakita. Novac koji su dobili prodajom nakita trošili su na cigarete, pivo, ćevape, bonove za mobitele, a nerijetko su s njime završavali i u kladionicama.

I tko zna do kada bi sve to trajalo da policija nije dobila dojavu od zlatara i to navodno kada je jedan grobar u zlatarnicu došao u radnoj odori s natpisom „Ukop.“ Tada je krenula višemjesečna istraga koja je rezultirala uhićenjima, nakon kojih su svi osumnjičeni dobili otkaze u ovoj gradskoj tvrtki.

Imali su plaće od 5 do 7 tisuća kuna, no to im očito nije bilo dovoljno. Ipak, sedmorica otpuštenih radnika pokrenuli su radne sporove protiv tvrtke na Općinskom sudu, smatrajući da su im otkazi dodijeljeni nezakonito. Do sada su nepravomoćno okončana dva spora, pri čemu je u jednom slučaju Sud odbio tužbu, a u drugom otkaz proglasio nezakonitim, uz obrazloženje da pritvor u kojem se radnik nalazio, nije poremetio rad poduzeća, niti mu izazvao gubitke, pa stoga nije bila povrijeđena radna obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:31