NOVE METODE

OPREZ: Lopovi dijele vizitke s drogom Burundanga pa vas pljačkaju!

 Slobodna Dalmacija

Uznemirujući poziv jedne Splićanke koja se prije nekoliko dana javila u eter jedne lokalne radijske postaje unio je dodatnu mjeru opreza u ponašanje građana. Žena je kazala da je uzela posjetnicu od nepoznatog muškarca te da joj je nakon toga pozlilo. Kada je nakon nekoliko desetaka sekunda malaksala, isti muškarac ju je i opljačkao, a ona ga je bespomoćno gledala, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su nam iz PU splitsko-dalmatinske odgovorili da još nisu zabilježili ni jedan takav slučaj i da nemaju zabilježeno kazneno djelo s takvim obilježjima, građani u susjednim državama, posebice u Srbiji i Sloveniji, već dvije godine na adrese elektroničke pošte dobivaju razna upozorenja na takve opasne pojave. Oštećeni građani, naime, e-mailovima su upozoravali ostale da ne uzimaju posjetnice od nepoznatih osoba, a naročito da to ne čine ako su sami ili će nakon nekoliko minuta biti sami u vozilu, kod kuće ili u prirodi.

Posebne sugestije upućivali su starijim osobama koje žive same da ne uzimaju takve vizitke i materijale iz poštanskih sandučića. “Slobodna Dalmacija” je prije dvije godine prva je pisala o tom problemu, a spominjalo se da su te posjetnice bile nasprejane drogom koja se zove burundanga. Burundanga se dobiva iz biljke datura, ili burgmansija, koja se kao vanjska ukrasna biljka pojavljuje čak i u našim krajevima. U praškastom obliku lako se miješa s pićem i hranom ili se može puhnuti izravno u žrtvu koja će tvar udahnuti.

U SAD-u i Kanadi najčešće se koristi kao droga za silovanje. Posebno otegotna okolnost pri otkrivanju počinitelja jest činjenica da skolopamin blokira formiranje sjećanja tijekom utjecaja te tvari i zbog toga žrtva najčešće nije u mogućnosti prepoznati napadača. Burundanga se ne nalazi na popisu opojnih droga koji je izdalo Ministarstvo zdravlja i o njezinoj uporabi u svakodnevnoj praksi se ne zna puno. Zato bi svatko tko je imao bilo kakva slična neugodna iskustva trebao o tome obavijestiti policiju, a ne slati e-mailove ostalim građanima, piše Slobodna Dalmacija.

Opasna ‘pumpa’ u Ljubljani

U jednom e-mailu koji često kruži među građanima u Sloveniji i Srbiji navodi se kako je “na benzinskoj postaji u Ljubljani muškarac pristupio ženi koja je ulijevala benzin u auto, te joj se predstavio kao parketar i nakon što joj je ponudio svoje usluge, dao joj je svoju posjetnicu”.

– Kada je žena napustila crpku, primijetila je da je prate. Gotovo odmah nakon toga počela je osjećati vrtoglavicu i teško je disala. Pokušala je otvoriti prozor automobila, ali je shvatila da neobičan miris dopire iz njezine ruke kojom je primila posjetnicu. Zatim je opazila muškarce koji su joj uručili vizitku kako su se upravo prilijepili za njezin auto. Skrenula je na prvo parkiralište i počela neprekidno trubiti da bi na taj način prizvala nekoga u pomoć. Muškarci su pobjegli, a gospođa je tek nakon nekoliko minuta počela opet normalno disati – ističe se u e-mailu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10