SLUČAJ PUKANIĆ

Od Nizozemske će zatražiti razgovore Jocića i Đurovića

Sud je odbio prijedlog obrane da se iz spisa izuzme jedan od iskaza Roberta Matanića. Sreten Jocić za isti je zločin, smrt Pukanića i Franjića, optužen u Beogradu

ZAGREB - Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam ipak neće svjedočiti u postupku protiv optuženih za teška ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul danas odbilo taj dokazni prijedlog obrane.

Tajni nadzor

Sud smatra da Jocić ne može biti ispitan u svojstvu svjedoka jer je za isti zločin optužen u Beogradu, a i u ovdašnjoj USKOK-ovoj optužnici spominje ga se u istoj ulozi, kao naručitelja likvidacije.

Vijeće je odbilo i prijedlog obrane da se iz spisa izuzme jedan od iskaza prvooptuženog Roberta Matanića. No, prihvaćen je prijedlog USKOK-a da se putem međunarodne pravne pomoći od Nizozemske pribave podaci o tajnom nadzoru iz 2003. nad skupinom u kojoj su bili Jocić i optuženi Slobodan Đurović.

Nedavno izručeni Bojan Gudurić predložio je da se ispita vještak vezano za pušku na kojoj je nađen njegov DNK.

Gudurićevi zahtjevi

- Želio bih da se donese ta puška i da se nekoj stručnoj osobi, vještaku, mogu o tome postavljati pitanja i da se što skorije sasluša taj krunski svjedok Tomislav Marijanović. Zbog njega nisam dao iskaz. Želio sam odmah iznijeti svoju obranu, nemam što kriti, ali tu sve ide u javnost pa nisam htio, da on ne bi promijenio iskaz. Želio bih i da ne ulazi u zapisnik ništa što kaže moj branitelj - izjavio je Gudurić, nakon čega ga je sutkinja Kršul upozorila da može samo predlagati dokaze, a ne određivati sudu kada će pozvati nekog svjedoka niti što će unositi u zapisnik.

Gudurićev branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Dragan Baltić, potom je zatražio da ga se razriješi dužnosti zbog očitog nepovjerenja klijenta prema njemu, što je odbijeno.

Na Gudurićev zahtjev odustalo se od saslušanja četiriju svjedoka koja se odnose samo na njega.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan, a ispitivanje krunskog svjedoka najavljeno je za sredinu travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:29