TKO JE KRIV?

Nožem izbola kći (6) i muža: Dan prije tragedije liječnici su tvrdili da majka nije agresivna

 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - S po život opasnim ozljedama, koje joj je nožem zadala njezina majka Ivana M. (35) iz Siska, šestogodišnja djevojčica E. M. i dalje je na odjelu intenzivne skrbi Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku. Kako doznajemo u sisačkoj bolnici, djevojčica je trenutačno stabilno i nije joj ugrožen život.

Njen otac Vjekoslav, također je primljen na odjel, kako bi bio uz svoju kćer, kojoj je, može se slobodno reći, spasio život braneći je svojim tijelom od daljnjih od majčinih napadaja nožem. Pri tome je zadobio ozljede od noža po rukama i ramenima. Majka, koja je svoju kćer i supuga napala nožem, u psihički rastrojenom stanju otpremljena je, odmah nakon napada u psihijatrijsku bolnicu Dr. Ivan Barbot u Popovači.

Priča o tragediji jedne mlade i naizgled skladne obitelji i dalje je tema dana u Sisku. Svi se pitaju je li se ova ružna priča mogla spriječiti da je sustav djelovao kako treba. Vrhunac tragedije desio se u rano nedjeljno jutro, negdje oko 4,20 sati, u nedjelju 12. kolovoza. Stanare zgrade u Bakranovoj ulici u Sisku, u rano nedjeljno jutro, negdje oko 4.20 sati, probudio je dječji vrisak iz stana na trećem katu.

Vrisak djevojčice probudio je i njenog oca, Vjekoslava (41). Skočio je iz kreveta i ugledao svoju suprugu Ivanu kako nožem ubada svoje dijete u prsa. Izbio joj nož iz ruke i odgurnuo je, a prestravljeno i ranjeno dijete izvukao u predsoblje. Curica je pala i ostala ležati, a žena je nasrtala na nju i supruga s nožem u ruci. Nemilosrdno ga je udarala nožem po rukama i ramenima pokušavajući doći do djevojčice i izaći van kroz vrata.

Djetetov vrisak čula je i susjeda, medicinska sestra koja je pozvala Hitnu pomoć i policiju, te krvavo i obramrlo dijete iznijela van. U pomoć je priskočio i liječnik sisačke interne, koji živi dva kata niže. Pružili su prvu pomoć, pokušavajući zaustaviti krvarenje iz dubokih rana nesretne djevojčice. Kako pričaju susjedi, hitna pomoć brzo je došla, nesretna djevojčica odvezena je u bolnicu u Sisku gdje je žurno operirana. Od majčinih udaraca nožem slomljena su joj rebra i probodena pluća. Policija je svu krvavu majku, zamotanu plahtom, odvezla u bolnicu u Popovači.

Susjedu nesretne obitelji ispričali su nam kako se u zadnje vrijeme majka Ivana čudno ponašala. Bila je agresivna, mislila je da je netko progoni. Od članova obitelji njenog supruga Vjekoslava, doznajemo da je obitelj uzaludno od utorka 7. kolovoza pokušavala Ivanu smjestiti u psihijatrijsku ustanovu jer je postajala sve agresivnija i bojali su se najgoreg. Ona je odbijala odlazak liječniku tvrdeći da uzima terapiju i da joj je dobro.

Njen suprug Vjekoslav nagovorio ju je da ipak krenu u Zagreb, u bolnicu Vrapče. Tijekom vožnje prema Vrapču, u srijedu 8. kolovoza, ona je počela odbijati ići doktoru, u autu je stalno vikala kako ona nije luda i da ne ide u ludnicu. Na semaforu u Zagrebu, kada je Vjekoslav zaustavio auto na crvenom, Ivana je pobjegla iz auta i nestala. Njezin je suprug prijavio njen nestanak i drugi dan, 9. kolovoza pronađena je u Zagrebu i dovedena u 2. policijsku postaju PU Zagrebačke. Policajci su pozvali hitnu medicinsku pomoć.

Liječnička ekipa je stigla u 2. policijsku postaju i nakon pregleda liječnik je zaključio kako nema razloga za Ivaninu prisilnu hospitalizaciju u psihijatrijskoj ustanovi. Ivana je vraćena doma u Sisak. Kako doznajemo u PU Sisačko-moslavačkoj, sisačka policija primila je u subotu 11. kolovoza, oko jedan sat iza ponoći, poziv od obitelji Ivane M., kojim je tražena pomoć policije i liječnika zbog psihičkog rastrojstva i agresije Ivane M. Liječnici su stigli prije policije i ponovo je liječnik, nakon razgovora i pregleda Ivane M. zaključio kako je ona mirna, da normalno reagira, te da nema razloga za prisilnu hospitalizaciju. Policija koja je također došla u stan u Bakranovoj ulici u Sisku, nije postupala jer im je priopćeno da su liječnici zaključili da nema razloga za njenu prisilnu hospitalizaciju.

- Dva su liječnika zaključila da Ivana nije opasna, iako je dva puta bila na liječenju u Vrapču, te se ponašala sve agresivnije, da bi prije dva dana skoro ubila svoju kćer i ozlijedila muža. I svi peru ruke. Nešto je tu trulo, nešto ne štima u sustavu, ogorčen je susjed nesretne obitelji iz Bakranove ulice u Sisku.

Posljednje vijesti iz bolnice u Sisku: Djevojčici je bolje, skinuta je s respiratora

SISAK - Djevojčica kojoj je u nedjelju majka nanijela teške ozlijede prsa i pluća nožem, bolje je, pri svijesti je i skinuta s dišnog aparata, doznajemo od dr. Dubravke Andres Marčec iz sisačke bolnice. Još će nekoliko dana ranjena djevojčica biti na odjelu itnenzivne skrbi odakle će biti prebačena na dječji odjel, kažu liječnici sisačke bolnice u ponedjeljak 13. kolovoza popodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:21