GNJUSNI DETALJI SUĐENJA

NOVI ZLOČIN BRUTALNOG MONSTRUMA Kamerom snimio kako tuče, veže i siluje djevojku

U potrazi za poslom, Igor Svetec je na internetu objavio da je radnu karijeru započeo kao barmen u Staroj Knežiji

Igor Svetec (41), optužen za silovanje svoje djevojke, iznio je obranu u postupku koji se protiv njega vodi na Županijskom sudu u Zagrebu pred vijećem pod predsjedanjem suca Ivana Turudića.

Što je ispričao sucu i kako se branio ostat će nepoznato široj javnosti jer je proces zbog zaštite identiteta i integriteta žrtve zatvoren za javnost. Optuženikov branitelj Alan Milinković nije stoga iznio ni jedan podatak iznesen u obrani. Samo je iznio očekivanje da će se presuda izreći u roku od nekoliko mjeseci. Istovremeno, u odvjetničkim krugovima prognoziraju visoku kaznu upravo zbog prijašnjih grijeha.

Naime, prije nego što je vlastitu djevojku istukao, svezao, silovao i sve snimio kamerom - a upravo je ta snimka temelj optužbe - Svetec je odslužio 13 godina kazne zatvora zbog brutalnog ubojstva iz koristoljublja.

Odgulio kaznu za zločin

Kao 25-godišnjak, u ožujku 1997. s prijateljem i vršnjakom Daliborom B. u stanu na zagrebačkim Srednjacima usmrtio je 69-godišnju Zdenku Glavačević, tetu Daliborova oca. Došli su ukrasti nakit i novac za koje su čuli da ih je umirovljenica čuvala u stanu. Vidjevši na vratima nećakova sina, žena se razveselila i dvojac pustila u stan ne sluteći zašto su došli. Čim su ušli, razbojnici su je ugurali u kuhinju i počeli mlatiti. Navukli su joj preko glave omču od plastificiranog užeta i zadavili je. Tijelo su zamotali u tepih, a potom ispreturali cijeli stan u potrazi za nakitom i novcem. Međutim, nisu se usrećili jer je žrtva u stanu imala samo oko 500 maraka, nešto komada zlatnog nakita i starijih uređaja. Plijen su još istog popodneva rasprodali, tada još uvjereni da će proći nekažnjeno.

Nisu računali na to da će se susjeda ubijene sjetiti da je u ulazu primijetila Zdenkina rođaka kako dolazi s prijateljem. U svibnju 1998. Svetec je za ubojstvo iz koristoljublja osuđen na 15, a Dalibor B. na 11 godina zatvora.

Nakon što je odslužio veći dio kazne Svetec je pokušavao započeti novi život na slobodi. U potrazi za poslom, na internetu je objavio životopis.

Drugačija pravila

“Počeo sam s radom kao barmen u caffe baru Stara Knežija, nakon toga nekoliko godina radio sam kao kuhar. Zadnji posao bio je honoraran, ali nije bio isplativ. U slobodno vrijeme bavim se programiranjem i održavanjem baza podataka. Hitno tražim posao jer imam djevojku koja je 100 posto invalid i ne mogu brinuti o njoj kao nezaposlen te sam zbog toga dodatno radno motiviran”, piše Svetec na online burzi rada.

Nema podataka je li pronašao posao, ali ubrzo je pokazao da mu dugogodišnji boravak u zatvoru nije promijenio ćud. Godinu dana nakon izlaska iz zatvora ponovno se našao iza rešetaka, nakon što ga je djevojka prijavila za brutalno silovanje.

U razgovoru o tom slučaju neuropsihijatar prim. dr. Željko Marinić objasnio je za Jutarnji list da bi razlozi i okolnosti koji su Igora S. doveli do statusa recidivsta u najtežim zločinima mogli ležati i u neuspjeloj resocijalizaciji počinitelja koji je velik dio života proveo iza rešetaka, gdje vrijede pravila koja su često u suprotnosti s društveno prihvatljivim uzusima.

- Počinitelj o kojem ste mi rekli velik je dio mladosti proveo u zatvorskome sustavu pa je moguće i da je on potpuno neprilagođen životu vani - zaključio je dr. Marinić.

Iživljavao se jer je htjela u grad bez njega

Djevojka je sa Svetecom u vezu stupila lani u travnju. Prva tri mjeseca sve je bilo u redu, no posljednjih tjedana prije stravičnog čina Igor je, kako je ispričala istražiteljima, postao neugodan i ljubomoran te joj počeo zabranjivati da izlazi bez njega u grad. Prema kaznenoj prijavi, silovanje se dogodilo 3. kolovoza. Svetec se naljutio jer je ona htjela izaći bez njega. On je želio imati intiman odnos s njom, što je ona odbila nekoliko puta. Počeo ju je pljuskati, prijetiti joj i svijati ruke, udarati je i gurati. Sa sebe i s nje strgnuo je odjeću, razderao plahtu, jednom trakom svezao djevojci ruke, a jedan dio joj ugurao u usta. Potom je upalio videokameru i snimio silovanje. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:06