POLICIJA GA TRAŽI

Novi zaplet u krvavom okršaju: Stari policijski znanac ima ključne informacije o obračunu?

Za Tomislava Šoljića je u raspisanoj potrazi navedeno da je imao prijavljenu zadnju adresu na području Zagreba
Policijski očevid
 Zvonimir Barisin/Cropix

Splitska policija je raspisala potragu za Tomislavom Šoljićem (35) vezano za pucnjavu u Kaštel Kambelovcu u kojem je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić te ranjeni Jozo Čabraja (39) i Jakov Šimić (33) zvani Jale. Šoljić za sada nije u statusu osumnjičenika, ali činjenica je da ga traže vezano za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Policijske potrage se raspisuju za osobom za koju postoji sumnja da je počinila kazneno djelo, ali i za osobom koja može dati obavijesti o kaznenom djelu ili počinitelju. Policija raspisuje potragu za osobom u Informacijskom sustavu MUP-a i objavljivanjem u registru potraga te obavijest o tome dobivaju sve policijske uprave.

Policijski službenici se prilikom preuzimanja službe upoznaju s objavljenim potragama, a po potrebi im se daje na uvid i fotografije osobe za kojom se traga. Potraga se razlikuje od sudske tjeralice za koju osoba mora biti osumnjičena ili optužena kao počinitelj kaznenog djela te nad njom mora biti određen istražni zatvor, piše Slobodna Dalmacija.

Za Tomislava Šoljića je u raspisanoj potrazi navedeno kako je imao prijavljeno prebivalište u Kaštel Štafiliću te da je imao prijavljenu zadnju adresu na području Zagreba. Naveden je i njegov dosje u kojem ima redom nasilna kaznena djela: nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pokušaj iznude, nasrtanje na policajca automobilom te pokušaj ubojstva kada je optužen da je izbo nožem vlasnika kafića “Genscher” u Okrugu Gornjem.

Osim kao počinitelj kaznenih djela, Šoljić je poznat i kao žrtva. Ranjen je u pucnjavi u narodnjačkom klubu “Oaza” 2009. godine u Kaštel Lukšiću. Tada je vlasnik kluba Ante Grgić ustrijelio Šoljića u koljeno te dvojicu koja su bila s njim: Mihaela Baruna u kralježnicu od čega je ostao invalid i Stipu Ivandu koji je zadobio lakše ozljede ruke.

Sada pokojni Mario Boljat, bio je ranjen prije deset godina kraj groblja u Kaštel Štafiliću za što je osuđen Boris Pajić iz Trogira. Tijekom suđenja je Boljat izjavio kako je naručitelj njegovog pokušaja ubojstva upravo Tomislav Šoljić koji je u to vrijeme bio na odsluženju zatvorske kazne na Bilicama. Šoljić za to nije nikada formalno prijavljen.

Za sada je za pucnjavu u Kaštel Kambelovcu prijavljeno pet osoba, među kojima i Jakov Šimić zvani Jale, koji je u međuvremenu pušten s liječenja u splitskoj bolnici te se nalazi u istražnom zatvoru jer su protiv njega išle najteže kvalifikacije: ubojstva Maria Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje.

Ostali se sumnjiče za sudjelovanje u tučnjavi: braća Mate (35) i Josip (30) Šuker, Ivan Radović (29) te Toni Vitaljić (40) zvani Kubura. Braća Šuker su u istražnom zatvoru, Radović se brani sa slobode, a Vitaljić je još uvijek u bijegu. Prema prvom pregledu tijela, dalo se zaključiti kako su ih meci koje je Jakov Šimić ispalio u Boljata dok je slomljene lubanje i s nagnječenjem mozga ležao na tlu, od kojih mu je jedan prošao kroz srce, spasili od teže kvalifikacije.

Nalaz obdukcije će pokazati koliko su točne pretpostavke o težini ozljeda s kojima je Boljat bespomoćno ležao na tlu. Na sebi je imao pancirku koja se rastvorila tijekom sukoba te su meci našli put do vitalnih organa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:56