GOSPODARSKI KRIMINAL

NOVI UDAR NA LINIĆEVOGPRIJATELJA Kalema terete zamalverzacije teške 46 milijuna kn

Navodno je naložio da se fiktivno zatvori golemo dugovanje između IGM-a i Modibita
 Branislav Grgurovic / CROPIX

Nakon što je karlovačko Općinsko državno odvjetništvo početkom godine podiglo optužnicu protiv Joze Kalema, riječkog poduzetnika i prijatelja bivšeg ministra financija Slavka Linića zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanja neistinitog sadržaja teškog 103 milijuna kuna u poslovima s IGM Tounjem, nekad najvećim građevinskim poduzećem u Karlovačkoj županiji s koncesijom za eksploataciju kamenoloma Tounj u kojemu je radilo 500 ljudi, policija je, istražujući dalje Kalemove poslove s utvrdila sumnju da je s još dvije suradnice počinio nova kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, odnosno zlouporabe stečaja.

Kalema sada terete da je kao odgovorna osoba Ri-petrola, današnjeg Ri mosta, kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist tom svojem poduzeću, sastavio nevjerodostojan ugovor i izjavu između Ri-Mosta i Modibita iz Ozlja, te naložio svojoj zaposlenici da to provede kroz poslovne knjige IGM Tounja, što je ona i učinila. Na temelju tog ugovora kao predsjednik Nadrzornog odbora IGM Tounja naložio je provođenje dokumentacije kroz poslovne knjige toga društva, kako bi se fiktivno, odnosno knjigovodstveno zatvorila dugovanja između IGM-a i Modibita teška oko 46 milijuna kuna. (Modibit je IGM-u bio dobavljač naftnih derivata).

Osim toga, utvrdila je policija, Kalem je sa svojom direktoricom Ankicom Petračić osumnjičen da je zlouporabio stečaj. Oni su, priopćila je policija, kao odgovorne osobe IGM Tounja i Ri Petrola sklopili i ovjerili ugovor o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja. Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je IGM u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja. Inače, potraživanja vjerovnika teška su oko 140 milijuna kuna.

Prethodno je u istrazi utvrđeno kojim je nezakonitim manevrima Kalem uopće ušao u IGM, ili, kako je to rekao bivši vlasnik Ivan Pađen, "s organiziranom skupinom u mnogo cesija i uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora zapravo preoteo IGM Tounj".

Kalema optužuju da je u Vrbovskom s tadašnjim direktorom IGM-a Ivanom Pađenom potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, a isti dan i aneks, koji je sadržavao raskidnu klauzulu s rokom do kada Kalem mora izvršiti svoje obveze. Tužiteljstvo smatra da Kalem, zapravo, nikada nije imao namjeru ispuniti svoje obveze iz dodatka ugovora, pa je bez Pađenova znanja 31. srpnja iste godine gruntovnici predočio samo glavni ugovor i uknjižio svoju tvrtku kao vlasnika zemljišta.

Mjesec kasnije jednoj je banci te nekretnine, odnosno dokaz o vlasništvu, ponudio kao osiguranje za kredit Ri-petrolu.

U međuvremen je Kalem nastavio eksploatirati tounjski kamenolom svojim novim poduzećem Rudar d.o.o. Dugovima opterećni IGM u stečaju na Trgovačkom sudu u Rijaci dobio je prvostupanjski spor prema kojem im Kalem mora vratiti u posjed nekretnine vrijedne 103 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:29