FAMOZNI SLUČAJ

Novi hladan tuš za tužiteljstvo: Optužnica protiv Dejana Lovrena je nezakonita!

Riječ je o slučaju optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Mamiću

Dejan Lovren

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Isti sud, u identičnom predmetu dvije različite odluke, a obje u korist obrane. Nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud nedavno donio odluku o vraćanju optužnice protiv Luke Modrića tužiteljima kako bi dodatno ispitali Modrića, drugi sudac istoga suda je sada, iz sličnih razloga, odlučio odbaciti optužnicu protiv Dejana Lovrena jer je smatra nezakonitom. Riječ je o famoznome slučaju optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku u kojemu hrvatski sudovi već šest godina odbacuju optužnice protiv dvojice nogometaša a da uopće nije došlo do faze glavne rasprave.

Naime, kada su tužitelji prvi put, 2018., dok je suđenje Mamiću još trajalo, podignuli optužnice protiv Modrića i Lovrena zbog davanja lažnoga iskaza, zagrebački Općinski pa onda Županijski sud su ih odbacili smatrajući da su podignute preuranjeno. Naime, optužnice su se temeljile na tezi da su Modrić i Lovren tijekom istrage protiv Mamića dali istinit iskaz u kojemu su ga teretili, da bi kasnije na suđenju u Osijeku dali drugačiji, lažan, iskaz kako bi mu pomogli. Sudovi su pak tada, odbacujući optužnice protiv Modrića i Lovrena, zaključili kako nije utvrđena istina koji je od ta dva njihova iskaza lažan, budući da još nije bila donesena presuda protiv Mamića u kojoj sud daje ocjenu dokaza pa tako i vjerodostojnosti iskaza dvojice nogometaša. U međuvremenu je donesena nepravomoćna, a zatim i pravomoćna presuda protiv Mamića u kojoj je ocijenjeno da su obojica na glavnoj raspravi u Osijeku dali nevjerodostojne iskaze.

Nakon te presude, tužitelji podižu nove dvije optužnice protiv Modrića i Lovrena, sada ojačane mišljenjem koje je u međuvremenu donio Vrhovni sud, i u kojemu tvrdi kako je dopušteno i moguće voditi kazneni postupak za kaznenog djelo lažnog iskaza i prije negoli je postupak u kojem je, prema tvrdnji državnog odvjetnika, svjedok dao lažan iskaz pravomoćno dovršen. Ovo mišljenje, koje je najviša sudska instanca donijela 2021., zapravo je osporilo argumente kojim su zagrebački općinski i županijski sud 2018. odbacili optužnice. Također odlučujući o Mamićevim žalbama, Vrhovni sud se dotakao i slučaja Modrića i Lovrena te zaključio kako njih dvojica nisu bili oslobođeni već se radilo o formalnoj odluci kojom kazneni postupak zbog nedostatka dokaza nije niti započeo. Ono što je važno napomenuti, pogotovo kako bi se shvatile odluke sudova koje će uslijediti, jest da je tužiteljstvo pri podizanju "novih" optužnica protiv Modrića i Lovrena nije ponovno ispitalo njih dvojicu već su, sukladno svojemu stavu kako se radi o nastavku identičnoga postupka otprije, upotrijebili njihove prijašnje obrane, uzete 2018. za "prvi" postupak zbog davanja lažnoga iskaza.

Nakon što su u prvome postupku uspješno argumentirali da su optužbe bile preuranjene, obrana Modrića i Lovrena sada, u ponovljenome postupku, tvrdi kako se protiv njih dvojice ne može voditi ponovljen postupak za isto djelo, odnosno da su Modrić i Lovren već pravomoćno oslobođeni. Općinski kazneni sud je pak nedavno, odlučujući o predmetu Luke Modrića, zaključio kako je optužnica protiv kapetana hrvatske reprezentacije manjkava jer Modrića nisu ispitali na "nove optužbe". Radi se o rečenici koju je tužiteljstvo dodalo u novu optužnicu protiv Modrića i koja glasi "da je lažni iskaz dao kako bi pomogao obrani Zdravka Mamića", a koje u prvoj optužnici nije bilo. Sada se pak prema uputi suda, Modrića mora ispitati i na tu jednu rečenicu. No, drugi sudac istoga suda je u činjenici da Lovren nije ispitan ponovno za novu optužnicu zaključio da je optužnica protiv Lovrena nezakonita te ju je odbacio. Na ovu pak odluku tužitelji imaju pravo žalbe, no bude li im ona ponovno odbačena, postupak protiv Dejana Lovrena bit će završen prije nego je i počeo, usprkos činjenici da je Vrhovni sud prije odluke o odbačaju zbog preuranjenosti ocijenio neutemeljenima. Obrana je pak ovakvom odlukom zadovoljna.

"Očekivali smo da će optužnica biti odbačena jer ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka zbog djela o kojemu je već sud donio meritornu pravomoćnu odluku", rekla nam je Lovrenova odvjetnica Ljiljana Planinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 21:50