NA SILU SE HTJELA UDATI

NJEGOVATELJICA IZ PAKLA Umirovljeni Talijan Istrijanku potjerao iz svoje kuće, a ona ga prebila letvom

‘Nasilna beskućnica s Balkana’, kako su je prozvali mediji, imala je sudsku zabranu prilaska umirovljeniku

TRST - Istrijanka Ana Pujas (69) završila je u tršćanskom zatvoru jer je letvom istukla 70-godišnjeg Talijana. Njegovala ga je mjesecima, a cijelo vrijeme imala je samo jednu misiju: htjela se udati za njega i ostati živjeti u Italiji. Postala je u tom nastojanju preagresivna i umirovljenik ju je potjerao iz kuće u mjestu Cividale del Friuli blizu Udina.

Ana je jedna od brojnih žena, uglavnom iz Istre i Primorja, koje su posljednjih dvadesetak godina zarađivale za život njegujući starije i nemoćne osobe u Sjevernoj Italiji. Međutim, za razliku od većine vrijednih i skromnih njegovateljica, Ana Pujas došla je na zao glas: zbog nametljivog ponašanja i preuzimanja uloge ‘gazde’ u kući u više je navrata dobivala otkaz.

Ometanje posjeda

Svejedno, uporno se vraćala i nije mijenjala ponašanje, a situacija je kulminirala u posljednjem slučaju kada je zbog fizičkog napada i kršenja zabrane prilaska 70-godišnjem umirovljeniku uhićena i uz prijavu za nanošenje teških ozljeda i ometanje posjeda smještena u tršćanski Coroneo. Mediji su je prozvali “nasilnom beskućnicom s Balkana”.

Gazda u kući

Dok je Ana njegovala umirovljenika, glumila pažnju i brigu za njegovo zdravlje i za sve to dobivala oko 900 eura mjesečno, sve je bilo u redu i nalikovalo na još jednu priču od ženi s istoka koja brine o starijim Talijanima. No, pomalo je preuzela ulogu gospodarice. Navikla je na udobnost njegova doma i relativno lagodan život. Umirovljenik joj je krajem prošle godine otkazao suradnju i sudski ishodio zabranu prilaska.

Nakon nekoliko mjeseci, točnije 22. veljače, banula je opet na njegova vrata. I tada je počela drama u inače mirnom Cividaleu, u susjedstvu poznatog talijanskog košarkaša Roberta Chiaciga.

Krvav i šokiran

- Pusti me unutra! Jel’ ti mene čuješ? Ne možeš tako samnom! Otvaraj! - vikala je nekontrolirano Ana pred vratima 70-godišnjaka. U njoj se probudio bijes. Razvalila je ulazna vrata i drvenim štapom kojeg je pronašla u vrtu počela mlatiti nemoćnog umirovljenika. Raskrvarila mu je glavu i slomila ruku kojom se branio od udaraca popraćnih psovkama i prijetnjama. Otišla je i ostavila ga pretučenog na podu u hodniku. Umirovljenik se nakon nekog vremena uspio pribrati i onako krvav i šokiran otišao do policijske postaje prijaviti nasilnicu.

Policajci su ga prevezli u bolnicu gdje je ostao pet dana. Ubrzo su u mjestu pronašli svoju staru znanicu Anu Pujas i priveli je sucu s prijavom za fizički napad, kršenje zabrane prilaska, ali i krađu.

- Nisam bila agresivna. Nisam ja na njega nasrnula, sam se ozljedio. Pao je kad su se vrata otvorila dok me pokušavao spriječiti da uđem u kuću. I nisam bila nametljiva niti sam ometala tuđi posjed jer je to kuća u kojoj sam boravila duže vrijeme kao gost, a tome svjedoči i moj kofer unutra - pokušala se obraniti 69-godišnja Ana pred sucem.

Socijalni slučaj

Njezin odvjetnik pokušao je suca uvjeriti da je pusti na slobodu.

- Ana Pujas je sama u Italiji. Definitivno joj je potrebna pomoć. Određivanje pritvora zbog takvog slučaja ne daje pozitivnu sliku. Njezina obitelj je u Istri i nije prigodno da ostane iza rešetaka samo zato jer nema gdje drugdje biti. Uostalom, ovo ju socijalni slučaj i socijalna problematika i ne bi trebao podlijegati kaznenoj odgovornosti - govorio je Anin odvjetnik Roberto Pascolato. Za sada uzalud, jer Ana Pujas ostala je u pritvoru.

U susjednom mjestu fizički nasrnula i na karabinjere

Sudac je bio primoran Ani odrediti pritvor jer ovo joj nije prvi napad: lani u studenom nasrnula je na karabinjere.

Tada je također prekršila zabranu prilaska zoni stanovanja svoje žrtve u San Leonardu. Upala je u kuću, zabarikadirala se i odbijala izaći van. A kad su na vrata stana očajnog vlasnika pristigli karabinjeri, Ana ih je krenula psovati, opirati se i mlatiti ih palicom. Bila je rastrojena, ali su je uspjeli obuzdati i odvesti u pritvor.

Ana Pujas, inače, ima zabranu kretanja područjem Cividalea del Friuli još od 16. svibnja prošle godine, no uredno ju je kršila. Zabranu je zaradila zbog niza prijava umirovljenika i njihovih obitelji zbog uvijek istog ponašanja: bila je nametljiva u nastojanju da žrtve primora da je ožene.

Iz straha joj ne smijemo reći da ode psihijatru

Ana Pujas nije beskućnica i sama na svijetu, kakvom se želi prikazati.

Ima stan u Istri i obitelj koja se srami njezinih poteza.

- Do prije desetak godina s njom je bilo uglavnom sve u redu. Rastala se od supruga dok joj je dvoje djece bilo relativno maleno. Radila je kao trgovkinja u parfumeriji u Pazinu. Ima divnog sina i kćer koji jednostavno ne nalaze načina kako da zaustave vlastitu majku. Njoj treba pomoć. Svi smo toga svjesni, ali ne daj Bože da joj itko od nas kaže da se obrati psihijatru, ona bi nas sve pretukla - priča jedan od članova Anine obitelji.

- Mučno nam je čuti da je u pritvoru. Radila je slične stvari i po ovom kraju, ali je onda otišla putem Italije. Od tada bi ponekad znala svratiti. Rijetkima se javi i onda samo nestane. Bilo je tako i nedavno - govori Anin član obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:47