OPASAN POTHVAT

NEVJEROJATAN SLUČAJ U IVANIĆ GRADU Otac i sin izbušili cijevi naftovoda ispod zemlje i ukrali čak tri tone nafte!

Otac, sin i još jedan susjed osigurali su se da plijen ne curi bez kontrole

Zagrebačka policija uhitila je petak trojicu muškaraca zbog sumnji da su u rujnu na jednoj livadi na području Ivanić Grada probili stijenku podzemnoga naftovoda te se priključili na njega i krali naftu. Ovaj nevjerojatan čin dogodio se u režiji oca i sina, koji inače žive u blizini, a kojima je pomagao još jedan mladić, a iz naftovoda su isisali nešto manje od tri tone nafte.

Policija ih je zatekla s traktorom na kojemu su trebali biti utovareni kanistri s 2820 litara goriva koje su neposredno prije toga istočili iz svojega osobnog priključka na naftovod. Međutim, budući da su priključak na naftovod napravili tijekom rujna, pitanje je je li im ovo prvo istakanje nafte ili su tek ovaj put otkriveni.

Da bi došli do cijevi naftovoda, otac I. R. (55), njegov sin M. R. (30) te njihov poznanik K. T. (23) najprije su morali pronaći gdje cijev naftovoda točno prolazi, jer je ona oko 1,5 metara ispod površine zemlje. Nakon što su pronašli cijev u kojoj nafta teče pod pritiskom, izbušili su je - a riječ je o željeznoj cijevi debeloj desetak centimetara.

Prije bušenja su na cijev stavili tzv. obujmicu kako bi spriječili curenje, a na obujmicu montirali slavinu. U petak su pak krenuli natočiti naftu iz svoga maloga priključka, međutim dočekala ih je policija. Na sreću, tijekom njihove operacije priključivanja na naftovod nije došlo do tragedije, jer se lako moglo dogoditi da prilikom bušenja cijevi dođe do iskre koja onda zapali naftne pare.

Zbog toga ih je policija, osim za krađu, prijavila i zbog tzv. dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom. Da ovakve kvalifikacije nisu bez osnova, pokazao je događaj iz srpnja kada je nakon krađe, također iz naftovoda na području Ivanić Grada, u jednoj garaži eksplodirala ukradena nafta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:43