JUTARNJI U LJUBUŠKOM

Neki na nevjerojatan način brane Denisa, Klara Buntić: ‘Čak ni baka nije pitala za bebu...‘

Hoće li snimka nasilja nad suprugom biti dokaz na sudu?

Denis Buntić

 Jutarnji list

Tužiteljstvo će uložiti žalbu na odluku Općinskog suda u Ljubuškom, na kojem je u subotu, 23. rujna, doneseno rješenje o odbijanju pritvora za Denisa Buntića kojim je Buntić pušten na slobodu, objavilo je jučer Kantonalno tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona.

Tužiteljstvo je na naš upit također odgovorilo kako zamjenik glavne županijske tužiteljice Mladen Hrstić, koji je kum bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića, nije sudjelovao ni na koji način u ovom slučaju te da čak u to vrijeme nije bio u zemlji.

- Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu će pravovremeno uložiti žalbu na rješenje o odbijanju pritvora Općinskog suda u Ljubuškom, a nakon zaprimanja pismenog rješenja službenim putem. Zamjenik glavnog županijskog tužitelja Mladen Hrstić u vrijeme počinjenja predmetnih kaznenih djela od strane osumnjičenog D. B. nalazio se na međunarodnoj konferenciji u Haagu, Nizozemska, u vremenskom periodu od 20. 09. do 23. 09. 2023. godine, te je dana 23. 09. 2023. godine oko 23.00 sata sletio avionom u Zračnu luku Sarajevo, u kojem gradu je i prenoćio, tako da isti ni na kakav način nije bio uključen u navedeni predmet - poručuju iz Kantonalnog tužiteljstva Zapadnohercegovačkog kantona.

Podsjetimo, Buntića je u petak za teško nasilje u obitelji prijavila njegova supruga Klara. No, Buntić je - iako je Klara Buntić imala vidljive ozljede, iako je Buntić navodno bio vidno pod utjecajem opijata i iako su mu u kući našli arsenal ilegalnog oružja - već sljedeći dan pušten iz pritvora iako mu za djela za koja je prijavljen - teški oblik nasilja u obitelji te posjedovanje veće količine nedozvoljenog oružja - prijeti 10 godina zatvora.

Boji se za život

Odluka suda u Ljubuškom da ga pusti u takvim okolnostima izazvala je nevjericu u dijelu stručne javnosti, osobito nakon što se doznalo da Buntićeva majka dugi niz godina radi na tom sudu, a da mu je tužitelj - kum.

Nakon Buntićeva puštanja na slobodu pretučena supruga s njihovim devetomjesečnim djetetom sklonila se kod roditelja te se boji za vlastiti život. Vidno uznemirena takvom odlukom i u strahu od sljedećih Buntićevih poteza odlučila je objaviti audiosnimku koju je mobitelom napravila dok ju je suprug tukao. Potresnu snimku dala je i policiji i sudu, no kad ni to nije bilo dovoljno, odlučila ju je objaviti na portalu Jutarnjeg lista.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA IZRAZITO UZNEMIRUJUĆA:

Budući da je snimka napravljena bez Buntićeva znanja, što se smatra neovlaštenim snimanjem, vodi se rasprava o tome hoće li je sud moći koristiti kao zakonit dokaz.

- U Hrvatskoj postoji praksa korištenja takvih snimki ako je razvidno da se njome štiti pravo koje preteže nad povredom prava osobe koja je neovlašteno snimana. Ako sud odluči da tu preteže interes zaštite života žrtve, onda snimka postaje zakonit dokaz. No, ne znam kakva je praksa u Bosni i Hercegovini, gdje će se njemu suditi. Ipak, snimka je objavljena i ona postoji, uzeo je sud kao službeni dokaz ili ne. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Buntić braniti - hoće li moći nakon ove snimke reći "nisam kriv". Bit će zanimljivo i kako će reagirati sud - kaže odvjetnica Una Zečević Šeparović iz inicijative #spasime. Također ističe kako je dobra vijest da će se tužiteljstvo žaliti i ponovno tražiti pritvor jer će sad o tome odlučivati viši sud - ne onaj na kojem radi Buntićeva majka.

Veliki utjecaj

Klara Buntić dobila je podršku mnogih osoba iz javnog života. Također, ima nepodijeljenu podršku javnosti cijele regije, no u njezinu rodnom Ljubuškom izbjegava se ta tema. Osoblje kafića Rafaelo, koji je do prošle godine bio u vlasništvu obitelji Buntić, svakodnevno je na jutarnjim kavama usluživalo Denisa i Klaru, do prije neki dan.

image

Kafić Rafaelo do prošle godine bio je u vlasništvu obitelji Buntić

Robert Fajt /Cropix

Brane Buntića na doista nevjerojatan način, kažu kako je "ono za alkohol i drogu vjerojatno istina" te da bi znao "pijan razbijati inventar u lokalu", ali da "nikada nije ruku digao ni na muško, a kamoli na žensko". Konobarica koja je s Buntićem išla u razred čak je i snimku, na kojoj muškarac ženi viče: "Ubit ću te!" dok je udara, nazvala "manipulacijom".

Klara Buntić nam potvrđuje da je dobila veliki broj poruka podrške i ohrabrenja iz cijele Hrvatske i BiH, međutim vrlo malo joj se javilo ljudi iz Ljubuškog.

- Lako za mene, ali da baka nije pitala kako je beba nakon svega... ne znam - govori nam Klara Buntić te zahvaljuje svima koji su joj dali podršku. Njoj su ovi trenuci, ponavlja, borba za život, i nije vidjela kako se obraniti od supruga, nego objavom snimke zlostavljanja, s obzirom na njegov veliki utjecaj u Ljubuškom.

image

Policijska postaja u Ljubuškom

Robert Fajt /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:31