CRTAČI SVASTIKE

NAPADAČE I RASISTE OSLOBODILI, A ONI OPET PRIJETILI ROMIMA! 'Napao nas je Fox, sin prosvjetnih radnika, ali očito su zakazali u odgoju'

 Marko Todorov / CROPIX

Dvojica zagrebačkih huligana, R. Š. (34) i S. P. N. (34) zvani Fox, koja su u utorak navečer utjerala strah u kosti brojnoj romskoj obitelji na zagrebačkom Trgu Francuske Republike, gdje su im prijetili smrću te im ustaškim i nacističkim obilježjima išarali kombi, kao i kolnik i fasadu zgrade u kojoj žive, kazneno su prijavljena za prijetnje smrću u vezi sa zločinom iz mržnje.

Nakon kriminalističke obrade policajci su ih predali pritvorskom nadzorniku te su protiv njih podnijeli posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, no umjesto da ostanu iza pritvorskih rešetaka, napadači su pušteni na slobodu.

Od straha ne izlazi van

Kako doznajemo, navodno nije bilo osnove za njihovim zadržavanjem iako su otprije evidentirani. Romima su prijetili smrću i paljenjem te u konačnici na očigled stanara nagrdili okoliš ispisujući sprejem svastiku, slovo U, KRIG 86... Za razliku od Foxa koji je alkotest odbio, njegov vršnjak R. Š. napuhao je približno jedan promil.

- Mi se bojimo! Policija nam je rekla da će biti pritvoreni. A kad ono, sutradan navečer nakon napada vidjela sam jednog od tih koji me napao kod kombija, opet u parku kod zgrade. Nije mi ništa rekao, već mi je samo mahnuo rukom. Kako da to protumačim? Od straha ne izlazim van. Zar krv mora poteći da institucije reagiraju? Te dečke mi nikada nismo dirali. U kvartu nismo dobrodošli. Ljudi nas ne vole jer smo Romi - prestravljeno nam je rekla dva dana nakon incidenta Zineta Š. (54), osoba na koju su, dok je bila sa zetom Ivanom Š. i četverogodišnjim unukom u kombiju, nasrnuli napadači.

Trčali za njima

S Romima strahuju i ostali stanari ulice. Dosta im je incidenata koji izbijaju upravo zbog napada na tu romsku obitelj koja se u njihovu zgradu doselila preko noći kad su, kako tvrde, provalili u stan, zbog čega im prijeti deložacija.

Podsjetimo, kobne večeri u parku je, prema tvrdnjama romske obitelji, bilo više od 20 osoba, no iz skupine su se izdvojila dvojica koja su s letvama, bocama i sprejem demonstrirala nasilništvo i primitivizam.

- Nekoliko dečki je trčalo za mojom ženom po ulici. S punicom Zinetom i četverogodišnjim sinom naišao sam u kombiju Mercedes Vito. Izvukli su me van. Mirno sam im rekao da nas ostave na miru. Ali oni su samo počeli urlati: ‘J... vas Bandić koji vam je dao stan. Vas cigane treba ubit. Zapalit ćemo vas.’ U rukama su imali letvu, nož, pivske boce. Ne znam zašto mene mrze. Ja sam priženjen kod Roma, školovani sam Hrvat iz Bosne. Kad sam vidio onu večer da su stvari izmaknule kontroli, punica je uzela sina te smo zajedno otrčali u ulaz našeg stana. Na vrata smo nagurali stol i ormar, a napadači su lupali po vratima i htjeli ući i ubiti nas. Na kraju su išarali vrata, fasadu i kombi. Spustili smo se pa su na nas počeli bacati pivske boce i letve. U tom stanu smo oko dvije godine. Do sada smo policiju zvali barem 20 puta zbog divljaka, ali uzalud. Više ih zvati nećemo, nego ćemo se sami pobrinuti za te nasilnike. Zar trebam čekat da mi netko od huligana martensicom udari dijete u glavu - pita se Ivan Š., zet prestravljene Zinete Š. s kojom je kobne večeri bio u kombiju.

Zakazali u odgoju

- Od tih Roma se ne može spavati. U stanu od 90 kvadrata prijavljeno ih je osam, a živih ih duplo više. Smeće bacaju kraj kontejnera. Ne plaćaju režije pa sve spadne na stanare. Jedna čak glumi invalida te po potrebi koristi invalidska kolica. Imaju puno auta. Djecu voze na prednjim sjedalima. A što se tiče napadača koji se predstavljaju kao BBB-ovci, nemamo riječi. Onaj po nadimku Fox ima divne roditelje, prosvjetne radnike, no očito su i oni zakazali u odgoju - zaključuje susjeda romske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:16