JUTARNJI U ATENI

Na sudu se pojavio i brat ubijenog Michalisa: Došao je u pratnji odvjetnika i obratio se novinarima

Došao je u pratnji odvjetnika koji ga je savjetovao da se ne zadržava previše ispred kamera

Arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix

Oko 10 sati u subotu u atenskoj je Gradskoj sudnici Evelpidon počeo drugi krug uzimanja iskaza hrvatskih navijača za krvave incidente u New Philadelphiji i ubojstvo Michalisa Katsourisa.

Uz jake policijske snage i osiguranje, kao i jučer, danas je ispred sudskog istražitelja stiglo još 40 hrvatskih navijača policijskim autobusom, a navijači se moraju izjasniti na optužbe stavljene pred njih.

Danas je svjedočio i brat Michalisa Katsourisa, George. Došao je u pratnji odvjetnika koji ga je savjetovao da se ne zadržava previše ispred kamera, a brat očekivano nije bilo razgovorljiv.

Brat preminulog 29-godišnjaka medijima je samo kratko rekao da, kako su nam preveli, "traži pravdu za učinjeno".

Podsjetimo, jučer je pritvor produljen za svih 30 ispitanih navijača. Riječ je o 28 Hrvata, jednom Grku i jednom Albancu. Većina se izjasnila da nije kriva za nerede i ubojstvo Grka, a ukratko su rekli da "su se zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu".

Sudski istražitelj nije povjerovao u tu verziju priče te je svima odredio nastavak pritvora. Razljutilo je to Vasilisa Noulezasa, grčkog odvjetnika koji brani trojicu hrvatskih navijača. Rekao je da je "sudski istražitelj pristran, osvetoljubiv i izmanipuliran grčkim medijima" koji tvrde da su svi Hrvati kriminalci. Izrazio je zabrinutost mogu li BBB-ovci u Ateni imati pošteno suđenje.

image

Uhićene navijače, uglavnom Dinama, dovode na sud u petak

Angelos Tzortzinis/Afp

Najavljuje se osim toga i ponovni dolazak navijača AEK-a ispred sudnice koji su se tu okupili i jučer, njih 150 vrijeđalo je privedene Boyse govoreći im da su “neonacisti”, a zbio se i incident u kojem je jedan navijač bacio bočicu vode na novinare.

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik 90-ak hrvatskih državljana, obratio se danas novinarima ispred Gradske sudnice u Ateni gdje svoje iskaze danas daje 40 Dinamovih navijača.

Kaimenakis, koji dosad nije istupao za medije, prvi put je postavio pitanje o sigurnosti Dinamovih navijača u zatvoru. Poznato je, u zatvorima ima dosta navijača AEK-a, ali i Olympiacosa, s kojima su BBB-i imali također krvavi obračun u Ateni 2015. godine.

- Prije samog suđenja, važna je sigurnost BBB-a u grčkim zatvorima. Grčke vlasti mogle su razbiti navijače na puno manjih grupa te ih rasporediti po raznim zatvorima. Tamo pak postoji opasnost od odmazde zatvorenika drugih huliganskim grupa, rekao je odvjetnik.

Iako su navijači trenutno na sigurnom u Glavnoj policijskoj postaji Attika, gdje su, kako se moglo čuti, zbijeni u tijesnim prostorijama, spavaju na podovima, još uvijek nisu prebačeni u neki od grčkih zatvora što će uskoro, nakon nedjelje, kada svi daju iskaze, postati mogućnost. Zasad nije poznato ni o kojim zatvorima može biti riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:57