SLUČAJ HYPO I INA-MOL

Na suđenju Sanaderu skoro sve ispočetka

Novi postupak koji će uslijediti za predmet Hypo i Ina-MOL bit će dugotrajan i iziskivat će značajne troškove
Zagreb, 031111.Zupanijski sud.Zrinjevac.Bivsi premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader na zagrebackom Zupanijskom sudu se javno ocituje i suocava o USKOK-ovoj optuzbi za ratno profiterstvo u slucaju uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

Nakon što je odlučeno da sudac Ivan Turudić ne može suditi Ivi Sanaderu u ponovljenom postupku u predmetu Hypo i Ina-MOL, postalo je jasno da nova presuda neće biti donesena tako brzo.

Izuzećem suca Turudića, koji je bio predsjednik sudskog vijeća u prvom postupku, došlo je do značajne izmjene u samoj proceduri. Naime, pošto je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, kojom je Sanader bio osuđen na jedinstvenu kaznu od osam i pol godina zatvora, predmet se vratio sudu prvog stupnja, sucu koji je vodio taj predmet, Ivanu Turudiću, na ponovljeno suđenje. A zakon kaže da se, ako se ponovljeni postupak vodi pred istim predsjednikom vijeća, dokazi provedeni u prvom postupku mogu samo pročitati. To znači da se postupak mogao provesti bez pozivanja svjedoka koji su saslušani na prvom suđenju. Sud bi morao provesti radnje sukladno odluci Ustavnog suda, a kojom sama svjedočenja uopće nisu osporena.

Striedinger u zatvoru

Usto bi se neposredno izvodili eventualni novi dokazi, ispitivanja novopredloženih svjedoka, ali je u svakom slučaju bilo izvjesno da bi cijelo ponovljeno suđenje trajalo znatno kraće od prvoga te da se nova presuda mogla očekivati u nekoliko mjeseci.

Međutim, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin prihvatio je zahtjev obrane i izuzeo suca Turudića, pa će se ponovljeno suđenje voditi pred novim predsjednikom vijeća. Koji će to sudac biti, još nije poznato.

No, neovisno o tome, jasno je da će do donošenja nove presude biti potrebno puno više, kako vremena tako i novca. Novi sudac i prije zakazivanja tzv. pripremnog ročišta najprije će morati uzeti vremena za pomno upoznavanje s, u konkretnom slučaju, vrlo obimnim sudskim spisom. Potom slijedi pozivanje desetaka svjedoka koji su ispitani i u prvom postupku. A neki od njih sigurno neće biti lako “dovesti” u klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda. Naime, vezano i za optužbu u slučaju Hypo i za Ina-MOL, dio svjedoka trebao bi doći iz inozemstva. Primjerice, bivši šefovi koruške Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger ključni su za optužbu o primanju provizije od 3,6 milijuna kuna sredinom 90-ih. Obojica su u zatvoru u Austriji gdje služe kazne na koje su pravomoćno osuđeni zbog malverzacija u Hypo banci.

Djelatnici banke

Tu je i još nekoliko bivših djelatnika iste banke, koji su možda manje važni, ali sigurno nisu nevažni.

U odnosu na optužbu za primanje mita od prvog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija, još je više svjedoka iz drugih zemalja, ponajprije iz Mađarske.

Tijekom prvog postupka ispitani su gotovo svi čelni ljudi mađarske kompanije.

Tko će doći u Hrvatsku

Protiv nekih od njih u tijeku je provjera navoda kaznene prijave kojom ih je Hanfa “prozvala” za manipulacije dionicama Ine, tako da je vrlo upitno hoće li biti voljni ponovno doći u Hrvatsku. Tu su i važni svjedoci obrane, konzultant MOL-a Imre Fazekas i ruski tajkun Mikhail Gutserijev. Fazekas se na prvom suđenju odmah odazvao pozivu, ali je kasnije, vezano za postupak Hernadiju, odbijao suradnju s hrvatskim institucijama. Sve govori da u slučaju Hypo i Ina-MOL predstoji dugotrajno suđenje koje nosi značajne troškove. Kolike? Zbrojit će se na kraju suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:40