zabrinjavajuće

Na dnu Mrežnice puška, dvije topovske granate odbačene kod pruge, a ručna bomba u kontejneru

Iako je od Domovinskog rata prošlo skoro 30 godina, opasno oružje i eksploziv mogu se pronaći svuda oko nas

oružje/ilustracijska fotografija

 /Policija

Uskoro ćemo brojati puna desetljeća otkako je završio Domovinski rat, no još uvijek je na svakom koraku moguće pronaći zaostale opasna eksplozivna sredstva. Svjedoče to i posljednji primjeri o kojima je izvijestila Policijska uprava Karlovačka. U posljednjih mjesec dana, samo na području ove uprave pripadnici protueksplozijske jedinice postupali su u čak deset slučajeva, u tri navrata po dojavama o dragovoljnoj predaji oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te u sedam dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava na području Ogulina, Josipdola Karlovca, Lasinje i Bosiljeva.

- Policijski službenici su na siguran način izuzeli jednu pušku, dva školska protutenkovska bacača, jednu školsku minobacačku minu, tri topovske granate, tri ručne bombe, jednu detonatorsku kapislu i 37 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja stambenih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima. Osim toga, na području općine Generalski Stol policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke su 25. siječnja prilikom obuke ronjenja u rijeci Mrežnici na dubini od 8 metara pronašli i izuzeli jednu pušku, kažu u karlovačkoj policiji.

Predano i pronađeno oružje i streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su pohranjena te će biti uništeni prilikom organiziranog uništavanja.

U jednom slučaju je građanin, napominju, pronašao ručnu bombu bez eksploziva i inicijalne kapsule u kontejneru, a u dva slučaja topovske granate pronađene su u blizini željezničke postaje i pruge, pa podsjećaju građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu u kontejnerima i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi.

- Zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te tako pridonijeli sigurnosti, a sve ostale građane i dalje pozivamo i podsjećamo - predajte oružje bez sankcija! Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje - kažu u policiji.

A mi podsjećamo na novinarsku reportažu Jutarnjeg lista gdje smo kupili na crnom tržištu automatsku pušku AK-47, kojom smo dokazali koliko je opasno oružje lako dostupno u Hrvatskoj te također pozivamo građane da se što prije riješe ubojitih sredstava, pa ih bez sankcija predaju policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:12