KONAČNO PRIVEDEN

MONSTRUM IZ SPLITA UHODIO ŠEST DJEVOJAKA 'Slao mi je gnjusne, preverzne SMS-ove, pratio me i znao sve o meni!

Nakon što je priveden na Općinsko državno odvjetništvo (ODO) gdje je i ispitan, ODO mu je odredilo da se ne smije približavati oštećenim djevojkama
 Elvir Tabaković/CROPIX

Splitski policajci iz Službe organiziranog kriminaliteta podnijeli su protiv 31-godišnjeg J.Č. iz Splita kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “nametljivog ponašanja”.

Sumnjiče ga da je slao SMS poruke uvredljivog i provokativnog sadržaja, lažno se predstavljajući na mobitele šest djevojaka u dobi od 18 do 31 godine s područja Splita i okolice. Poruke je djevojkama koje je poznavao slao s različitih brojeva mobitela i to tijekom dužeg razdoblja, a takve su poruke kod djevojaka izazvale osjećaje straha i uznemirenosti.

Nakon što je priveden na Općinsko državno odvjetništvo (ODO) gdje je i ispitan, ODO mu je odredilo da se ne smije približavati oštećenim djevojkama na manje od 200 metara te mu je zabranjeno uspostavljanje bilo kakve izravne ili neizravne komunikacije s njima.

Nametljivo ponašanje

Kazneno djelo nametljivog ponašanja koje opisuje čl. 140 Kaznenog zakona novost je u našem kaznenom zakonodavstvu i primjenjuje se od početka ove godine. U stavku prvom tog zakona navodi se da “tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se zatvorom do jedne godine”.

Ako je to djelo počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšega bračnog ili izvanbračnog druga ili istospolnog partnera, osobu s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, predviđena je kazna do tri godine zatvora. Progon za to kazneno djelo pokreće se po prijedlogu oštećene osobe, osim ako je počinjeno prema djetetu.

Uvrštavanjem “nametljivog ponašanja” u Kazneni zakon “laknulo” je mnogim djevojkama i ženama koje su do tada praktički bile nezaštićene i uglavnom neshvaćene od institucija odnosno policije kad bi se i odvažile tako nešto prijaviti.

- Ja sam pet godina živjela u strahu i nelagodi, toliko je trajala moja kalvarija. Gnjusnim i perverznim, odvratnim SMS porukama meni i danas nepoznat netko uznemiravao me i uhodio i mogu vam reći da proživjeti tako nešto uopće nije ugodno. Tri puta sam odlazila na policiju to prijaviti i na kraju samo dobila dojam da sam ispala ja kriva za to što mi se događa. U policiji su mi se doslovno smijali kad sam im to prijavljivala i doslovno sam se osjećala kao idiot i rekla sam sama sebi što mi to treba - ispričala nam je jedna 32-godišnja ekonomistica sa splitskoga područja i dodala:

- Nikad nije otkriveno tko mi je slao poruke iako sam policiji ostavila taj broj s kojeg su mi slane poruke, no uvjerena sam da je to bio netko blizak meni, netko tko je znao gdje se i kada krećem, netko tko je znao moje obiteljske prilike. Jer nemoguće je da ja nekoliko puta mijenjam brojeve telefona upravo radi toga i novi broj dam samo ljudima iz svog najbližeg kruga, a onda nakon dva dana na taj novi broj dolazi SMS. Ili kad bi se s momkom prošetala gradom, došla bi poruka da super izgledam u tome i tome, što je značilo da me on gleda i prati i da mu uopće nije stalo hoću li ja shvatiti tko je on. Valjda je uživao gledajući moje izbezumljeno lice dok čitam takve poruke.

Sugovornica je istaknula da je pokušala na sve načine zaustaviti “nepoznatog obožavatelja” u slanju poruka. Iako je s raznih brojeva pokušala nazvati broj s kojeg su joj dolazile poruke, nikad joj se nitko nije javljao.

No, kad je uzvratila SMS porukom i upozorila pošiljatelja da to više ne radi, on je tada prihvatio komunikaciju i odgovorio da je ona “zaslužila bolje” aludirajući na njenog tadašnjeg momka.

- Grozan je to osjećaj kad ti u 7 ujutro, upravo nakon što kreneš na posao, dođe poruka u kojoj piše da super izgledam s opisom odjeće koju imam na sebi. Znao je pisati i ja bi tebe ovo ili ono, a koliko znam, u to doba je još nekoliko djevojaka koje znam imalo istih problema, a je li bila u pitanju ista osoba ne znam - kazala je naša sugovornica, zaključujući da je maltretiranje prestalo nakon što se udala.

Zatišje traje već nekoliko godina, no, kaže, niti danas nije sigurna hoće li se zlostavljanje nastaviti te i dalje sa strepnjom trza svaki put kad na mobitelu zazvoni da joj je stigla SMS poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:34