STRAVIČNA NESREĆA

Mladići iz 'Golfa smrti' poginuli su dan prije primitka prve plaće. Proglašen dan žalosti

 Nikša Stipaničev/Cropix

PRIMOŠTEN/ROGOZNICA - Dan nakon stravične pogibije u "Golfu smrti" koji je u četvrtak popodne na Jadranskoj cesti kod Bilog u do sada nezabilježenom uzletu s kolnika i potom tragičnom padu u duboku provaliju zarobio u hrpi lima i oduzeo živote trojice mladića iz Rogoznice i Primoštena, tuga njihovih obitelji prenijela se na šokirane mještane ovih dvaju poznatih turističkih destinacija, te su općinska vijeća istih na paralelnim sjednicama, subotu i vrijeme sahrane stradalih mladića, proglasili kao dan žalosti.

Mladići, prijatelji i radne kolege, Dino Miliša (21), Zlatko Lovrić (19) i Dino Lovrić (18) poginuli su u nesreći koja će osim po nepovratnom gubitku troje mladih života, ostati upamćena kao događaj koji u svojoj okrutnoj tragici nijednom od trojice mladića nije dao nikakvu šansu za preživljanje.

Naime, mladići su se kobnog popodneva iz Rogoznice i Primoštena zaputili u Šibenik, navodno na dogovor jednog od njih s profesorima s kojima je trebao utanačiti datum i vrijeme polaganja ispita praktične nastave koju je obavljao u servisnoj radionici nautičke Marine Kremik gdje su mu radne kolege ujedno bili stradali prijatelji, te su svi zajedno slijedećeg dana očekivali isplatu plaće.

Tijekom vožnje kroz Bilo i pred nailazak na iznimno oštri i dugi lijevi zavoj, vozač Miliša izgubio je nadzor nad Golfom. Došlo je do iznenadnog zanošenja vozila koje je potom udarilo i uzletjelo uz metalni branik nakon čega se vinulo u zrak, nastavilo let u dužini od blizu 25 metara, te se nakon okretanja survalo na zemljano-betonski nasip po kojemu je nastavilo kliziti.

Tog trenutka mladići su ostali zarobljeni u hrpi neprepoznatljivog automobilskog lima koji je Golfa sprešao na visinu od nekih 30 centimetara, te su policija, vatrogasci i pripadnici GSS-a, nakon toga uz uporabu čeličnih sajli dva sata olupinu i tijela stradalih izvlačili do transportnih kola vučne službe.

Dan nakon pogibije na mjesto stradavanja rodbina i prijatelji poginulih mladića upalili su desetine lampiona, dok se tuga za mladićima u Rogoznici, Primoštenu i okolnim mjestima mogla uočiti na licima svakoga mještanina dok su čitali osmrtnice ili gledali u stijeg spušten u središtu oba mjesta na pola koplja. Sva trojica mladića potječu iz skromnih radničkih obitelji. Bili su na pragu života s odnedavnim zaposlenjem kojemu su se veselili, poglavito prvoj zarađenoj plaći koju nažalost nisu podignuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 07:56