TRAGIČNO PREMINULI

MISTERIOZNA SMRT MLADOG PARA U ISTRI Očajni roditelji nakon pola godine agonije: 'Samo želimo znati kako su naša djeca umrla...'

 Goran Šebelić/EPH

Svima su se životi nastavili, a naši su stali 25. listopada 2015. godine. Tako govore roditelji 22-godišnje Lare Nikolić i 27-godišnjeg Patrika Blaška, mladog para iz Poreča koji je tragično preminuo od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom nakon svadbe svojih prijatelja u agroturizmu Milena u Bačvi pokraj Vodnjana.

Otrovni spojevi

Roditelji su nezadovoljni time što pet mjeseci nakon tragičnog događaja nije dovršena istraga koja bi nedvosmisleno pokazala što se točno dogodilo kobne noći, iako je uzrok smrti poznat, a Županijsko državno odvjetništvo objavilo ga je još u studenome.

Obdukcija i toksikološka vještačenja dokazali su trovanje ugljičnim monoksidom, a utvrđeno je da u organizmu dvoje mladih nije postojala prisutnost lijekova, droga, njihovih metabolita ni drugih otrovnih organskih spojeva.

Da bi se cijeli proces što prije okončao, angažirali su riječku odvjetnicu Ingrid Barić.

- Nakon svega što se govorilo i pisalo željeli bismo da se dozna istina. Meni ništa ne može olakšati ono što osjećam, preteško je, prerano. Kada netko pogine u prometnoj nesreći, ako je uzrok prebrza vožnja, divljanje po cesti ili slično, to se još nekako može prihvatiti.

Slike u mobitelu

Ali kada dvoje ljudi ode u krevet i više se ne probudi, to je strašno. Ne mogu vam uopće opisati što osjećam. Naše djece više nema i ništa nam ih ne može vratiti.

Ali želimo da se sve ovo skupa napokon okonča, jer predugo traje. Da se utvrdi odgovornost, da se, nakon ovoga što se dogodilo našoj djeci to više nikome ne bi dogodilo - ispričala je Larina majka Biserka Nikolić.

Mirjana Blaško, Patrikova majka, kaže da ih neizvjesnost i to što istraga nije zaključena jako pogađa.

- To je neopisiv osjećaj. Istina mora isplivati na vidjelo. Znam da nam to ne može donijeti mir, jer za nas nakon smrti naše djece mira više nema. A ovako, kada je sve otvoreno, bez zaključka, puno je teže. Želimo znati zašto se dogodilo to što se dogodilo. Želimo da nam napokon vrate stvari našeg sina. Još uvijek nismo dobili njegov mobitel koji je zadržala policija. U njemu su njihove posljednje fotografije, kao i sve fotografije Patrika i Lare. Stalno razmišljam o tom trenutku, kad te fotografije otvorim, doista ne znam kako ću reagirati. Ali to nam treba. Trebamo odgovore.

Podizanje optužnice

Lara i Patrik, to je bila prava ljubav. On je bio divan dečko, uvijek za računalom, pravi gamer. Radili su zajedno u Mlinaru, Patrik na pečenju, Lara u trgovini. Za Patrika kažu da je bio jako dobar na poslu, zbog čega je dobio viši bod i posao na neodređeno. Planirali su obitelj, zajednički život, tražili stan. Pričali su stalno o tome, govorio je da će podići kredit i kupiti zajednički stan. Radovali smo se zajedno s njima, a onda je sve stalo - kroz suze govori Mirjana Blaško.

Na naše pitan je u kojoj je fazi istraga, je li utvrđeno kako je došlo do curenja plina u apartmanu u Bačvi i može li se, sukladno tome, očekivati eventualno podizanje optužnice, u pulskom Županijskom državnom odvjetništvu odgovorili su nam da meritorna državnoodvjetnička odluka nije donesena, a kako traju izvidi za sada ne mogu odgovoriti na ta pitanja jer su temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku izvidi tajni.

Kako smo neslužbeno doznali, nalaz vještaka o dimovodnom sustavu u objektu u kojem su Patrik i Lara preminuli bio je gotov još krajem prošle godine. Navodno, utvrđene su nepravilnosti vezane uz dimnjak, a sumnja se da je otrovni plin ulazio u sobu kroz otvore utičnice za struju i preko klima-uređaja ili kroz otvore septičke jame u kupaonici.

Patrik i Lara preminuli su nakon svadbe svojih prijatelja u agroturizmu u Bačvi, na kojoj je Patrik bio kum mladoženje. Kako su poslije svjedočili prisutni na svadbi, mladi je par otišao na spavanje u noćnim satima. Kad se u nedjelju ujutro u 9 sati, kako je bilo dogovoreno, nisu pojavili na doručku, prijatelji su ih otišli potražiti u sobu u potkrovlju. Na žalost, tamo su zatekli njihova beživotna tijela.

Službeni odgovor

Odgovore o uzrocima smrti policija i DORH nisu imali tjednima nakon tragičnog događaja. Iako su naposljetku objavljeni, službenog odgovora na pitanje kako se ugljični monoksid našao u apartmanu i tko je za to odgovoran i dalje nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 14:22