ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH

Misterij ubojstva Joze Leutara: Iznova kreće istraga o atentatu na hrvatskog doministra u Sarajevu

Ivica Leutar tvrdi da su imena koja su stajala iza ubojstva i danas u opticaju
Jozo Leutar

Istraga o ubojstvu Joze Leutara, hrvatskog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH, koji je bio žrtva atentata u Sarajevu 1999. godine, krenut će iznova.

Tako je odlučio Ustavni sud BiH, i to na žalbu sina pokojnog Leutara, Ivice Leutara, koji je u svom zahtjevu podnesenom prije dvije godine ustvrdio da vlasti nisu provele efikasnu istragu, niti privele ubojice. Ta najviša sudska instanca zaključila je da u konkretnom slučaju 'postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage'.

Tog 28. ožujka 1999. godine Leutar je službenim vozilom išao na posao kada je u jednoj ulici blizu Ministarstva i strogom centru grada aktivirana eksplozivna naprava. S njim je u automobilu bio njegov službeni vozač Željko Ćosić. Obojica su ozlijeđena, Leutar dosta teško, da bi 12 dana poslije preminuo u sarajevskoj bolnici.

Istraga u ubojstvu trajala je godinama, ali pravi krivci i njihovi nalogodavci nisu nikada pronađeni. U pomoć su bili pozvani čak i stručnjaci američkog FBI-ja. Cijeli slučaj, međutim, pratilo je dosta kontroverzi, poput one o suđenju šestorici Hrvata iz BiH. Među njima je bio i Leutarov vozač, za kojeg se čak tvrdilo da je postavio bombu u auto koje je vozio.

image
Misa za Jozu Leutara

Optuženi su ubrzo oslobođeni zbog nedostatka dokaza i očitog montiranja postupka. Pokazat će se da je u svemu svoje prste imala tajna bošnjačka služba AID iz ratnih vremena, na čijem je demontiranju pokojni Leutar aktivno radio. U njihovom aranžmanu doveden je i zaštićeni lažni svjedok, ali ga je obrana raskrinkala. AID-ovci, iako to nije njihova nadležnost, prvi su i došli na mjesto ubojstva. Jednoj TV-postaji zabranjeno je bilo da objavi snimku.

Prilično aktivnu ulogu u svemu s lažnom tezom da su Leutaru presudili Hrvati iz BiH na čelu s tadašnjim čelnikom HDZ-a Antom Jelavićem imao je i Jacques Paul Klein, nekadašnji specijalni predstavnik UN-a u BiH, koji je prethodno djelovao u hrvatskom Podunavlju.

- Nema sumnje, kako sam ranije rekao, da ćemo mi na kraju uhapsiti one ljude koji su ubili zamjenika ministra unutrašnjih poslova. To će biti učinjeno i, siguran sam u to, prije ovogodišnjih izbora. Rekao sam da neću napustiti Bosnu i Hercegovinu dok se to ne uradi – izjavio je Klein, koji je ubrzo i otišao iz susjedne zemlje a da ubojice nikada nisu otkrivene.

Kleina je sarajevski tjednik Slobodna Bosna otvoreno prozvao da je bio jedan od 'montera optužnice', pa čak i pozvala na njegovo procesuiranje.

Kasnije će isti izvor objaviti i kako je bliski srodnik Alije Izetbegovića uoči izricanja presude kontaktirao suca Salema Misu i pokušavao nagovoriti na osuđujuću presudu šestorici Hrvata.

- Sudac Miso se "izjasnio" da neće slijediti upute grupe ljudi koji su ga dvije godine prije uvjeravali da sve što treba uraditi jeste osuditi šestoricu optuženih na po 40, 35, 30 i 25 godina pojedinačnih zatvorskih kazni – objavila je „Slobodna Bosna 2002. godine, tri godine poslije ubojstva.

- Napokon se dogodilo nešto pozitivno. Svih ovih godina naše tuge i boli, 22 godine dakle smo čekali ovo. Hvala Bogu da su u Ustavnom sudu smogli snage za ovakvu odluku i da je, zapravo, neko od pravosudnih organa potvrdio ono što mi svi znamo da vlasti ove države nisu provele valjanu istragu niti su otkrile i procesuirale ubice moga oca. No, ovo je prvi korak, vidjet ćemo šta je navedeno u obrazloženju presude – komentirao je odluku Ustavnog suda Ivica Leutar.

- Pokazatelj toga tko je ubio mog pokojnog oca, odnosno tko je nalogodavac, stoji iza činjenice što sve sve događalo nakon toga, od silnog prikrivanja do preusmjeravanja istrage. Reći ću vam i da sam upoznao dvije vrste tužitelja koji su radili na predmetu ubojstva moga oca, jednih koji su prikrivali i drugih koji su se bojali ovih što prikrivaju – još je dodao, potuživši se kako obitelji do sada nisu željeli reći ni tko je tužiteljica ili tužitelj u predmetu

- To, jednostavno, neće da nam kažu! Imam službeni odgovor u kojem se pozivaju na nekavu zaštitu. Znači, tadašnji vrh je stajao iza toga i sigurnosne tajne službe, a svi smo svjedoci da su ta imena i prezimena i dan danas u opticaju i, stoga, sljedeća instanca su međunarodni sudovi. Jer, nema druge. Toliko je ovdje rasprostranjena ta kriminalna hobotnica, to je ružno reći, jer, naravno da ima poštenih ljudi, ali, evo, vidite što se događa. Da ima policije i suda, kao da bi se događala ubojstva policajca, kao da bi se ubijala mladost poput Dženana i Davida. Sve je, dakle, povezano na neki način, jer kada je sve naopako, moraju se događati i naopake stvari – upozori je Ivica Leutar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:37