PRIJETIO SVIMA

Milenko je proveo 23 godine u zatvoru zbog stravičnih zločina pa opet posrnuo: Policija mu upala u dom, ostali su frapirani

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne bio je visokorizičan zatvorenik jer je najavljivao osvete, pa je njegov izlazak na slobodu 2017. uznemirio institucije

Milenko Toth snimljen u svome domu nakon puštanja iz zatvora 

 Boris Kovacev/cropix/Cropix

Stari znanac policije i pravosuđa Milenko Toth, koji iza sebe ima preko dva desetljeća boravka po hrvatskim zatvorima, ponovno je završio iza rešetaka odlukom suca istrage Županijskog suca.

Policija ga je prošlog tjedna kazneno prijavila za produljeno kazneno djelo krađe, ali i za neovlašteno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari i to nakon što su ga kroz kriminalističko istraživanje povezali sa jednoipolgodišnjim posjetima tuđim šumama po sisačkom kraju. A onda su mu zavirili i u dom.

Točnije, kriminalisti su otkrili da je 62-godišnji Toth od 1. veljače prošle godine do 1. rujna ove godine haračio po šumama u okolici Siska te marljivo posjekao stotinjak stabala koja je potom odnio sa sobom. Krađom raznog drveća oštetio je Republiku Hrvatsku kao i Hrvatske šume za oko 9000 eura. Osim veće količine drvne mase Toth je, sumnja policija, ukrao i dvije lovačke nadzorne kamere.

image

Milenko Toth snimljen nakon puštanja iz zatvora u svome domu

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Ali to nije sve. Policajci su ishodili sudski nalog kako bi pretražili dom i druge prostorije u kojima Toth boravi.

I tamo su imali što vidjeti. Pronašli su i uz potvrdu o oduzimanju oduzeli protupješačku antimagnetnu minu, dvije poluautomatske puške s pripadajućim spremnicima, prigušivač za poluautomatsku pušku, 741 komad raznog streljiva, ali i 35 kubnih metara graba i hrasta za koje se pretpostavlja da potječu iz njegovih šumskih operacija.

Oružje je, doznaje se iz policije, držao neovlašteno u kući protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Na kraju je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku sisačke policije, a nakon što ga je Općinsko državno odvjetnišvo u Sisku ispitalo sudac istrage je na prijedlog tužiteljstva mu odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Inače, Milenka Totha, muškarca osebujnog izgleda i tijela prepunog tetovaža, smo posjetili na njegovoj adresi stanovanja u kolovozu 2017. godine nakon što je pune 23 i pol godine proveo iza zatvorskih rešetaka. Jer njegov izlazak na slobodu bio je uznemirio niz institucija. Zašto? Jer je "za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne bio sigurnosno visokorizičan zatvorenik i jer je najavljivao osvete pravosudnim dužnosnicima i djelatnicima Ministarstva pravosuđa”. O njegovom otpustu je, stoga, te iste godine Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa istoga dana izvijestila redom Vrhovni, Županijski, Prekršajni, Upravni i Trgovački sud, DORH, pravosudnu policiju, Ministarstvo pravosuđa, ali i Tothove žrtve te sve svjedoke iz (ne)djela za koja je osuđen, a njih je bilo podosta. Osim jezivih prijetnji šarolikom spektru ljudi, Tothovi zločini koji lede krv u žilama su s početka 90-ih poput ubojstva 1992. u šumi, 1994. pokušaja ubojstva sisačkog suca...

image

Milenko Toth snimljen nakon puštanja iz zatvora u svome domu

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Kad smo ga upitali o tim zločinima i ukazali da institucije i dalje od njega strahuju, Toth nam je odlučno kazao da su to "sve gluposti, da je strah od njega nepotreban, da mu je sve namješteno i da nikome nije ništa nažao učinio".

- Sve mi je namontirano i nisam imao druge nego se boriti u pisanom obliku. Nakon više od dva desetljeća kad sam kročio na slobodu, ponovno sam se rodio. Dočekala me majka koja me se nikada nije odrekla unatoč svim nedaćama u koje me se uplelo. Nadam se da se dugo neću oporavljati od života u kazamatu, ali vjerujte mi, 23 godine u zatvoru mi nije toliko teško palo kao zadnjih šest mjeseci ludnice u Popovači. Je l’ mi žao svega? Ničega mi nije žao, osim što sam najbolje godine života proveo u zatvoru. Bilo je trenutaka kad sam doista patio, a u Popovači najviše jer još od 1998. imam dijagnosticirane probavne smetnje i smijem jesti samo soju te povrće. A to nisam dobivao pa sam hranu bacao u zahod. Evo, gledajte, postao sam kost i koža - pričao za Jutarnji Toth, kojem smo kao 55-godišnjaku te 2017. pokucali na vrata njegove trošne kućice. Ujedno nam je iskazao želju da bi "želio ponovno raditi jer je prije odlaska u zatvor bio radišan".

image

Milenko Toth snimljen nakon puštanja iz zatvora

Boris Kovacev/cropix/Cropix

- Robijanje je iza mene. Okrenuo sam novu stranicu života. Nepravedno su me na jednom suđenju proglasili neubrojivim i nesposobnim za praćenje rasprave, a vještačenju koje je bilo izvan svake pameti, protivio sam se. Nisam lud, nego imam problema s probavom i pogodile su me bakterije u zatvoru - opisao nam je još bio Toth svoje “zatočeničke” godine tijekom kojih je odaslao na stotine pisama, prigovora, žalbi, tužbi...

U pismima koja je slao iz svoje ćelije riječi birao nije, a to je za posljedicu imalo novi serijal kaznenih prijava i presuda, pa je bio i stegovno sankcioniran zabranom korištenja novca, samicom... Upravo je to bio pokazatelj kako institucije itekako ozbiljno shvaćaju svaku Tothovu riječ, zarez, potez...

Otkad je počeo s kršenjima zakona početkom ratnog vihora, Toth je doista zadavao glavobolje svima s kojima se susretao.

image

Milenko Toth snimljen nakon puštanja iz zatvora u svome domu

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Na upit koliko je puta poželio pobjeći iz zatvora, Toth se prisjetio svog neuspjelog pokušaja bijega 1995. godine iz sisačkog zatvora, kada se sav polomio i kada je već iza sebe imao optužbe za ubojstvo i pokušaj ubojstva.

- To je bilo prvi i zadnji put da sam se odvažio na bježanje. Ljudi su čekali ulazak u Novu godinu, a ja nepravedno u zatvoru. Pao sam sa zaleđenog krova dežurane, do koje sam došao prokopavši jedan zid. Poskliznuo sam se, a policajac s automatskom puškom dotrčao je do mene i vikao “Stoj! Stoj!”. Kako sam pao na asfalt te slomio petu i zglob, nisam mogao dalje bježati, a snijega je bilo posvuda. Došao sam 20 metara do Kupe i klonuo, i tu su me pravosudni policajci uhvatili - opisao nam je za kraj bio svoj bijeg iz zatvora Toth, koji je, inače, kovinotokar te je neko vrijeme radio u Željezari Sisak.

image

Milenko Toth snimljen nakon puštanja iz zatvora u svome domu

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Inače, za svako od kaznenih djela za koje je prijavljen prošlog tjedna, prijeti mu i do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:34