UTAJILI POREZ

Mesari iz Virovitice se nagodili s USKOK-om, neće u zatvor, ali moraju platiti čak 8,5 milijuna eura

USKOK ih je optužio da su od 2018. do 2022. utajili 54 milijuna kuna poreza na poslovima u mesnoj industriji

Otac i sin Despotovski priznali su utaje poreza i nagodili se s USKOK-om; na fotografiji: Mario Despotovski

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog sumnji da su od 2018. do 2022. na poslovima u mesnoj industriji utajili 54 milijuna kuna poreza, virovitički poduzetnici Dražen Despotovski (57) i njegov sin Marijo Despotovski (35) nagodili su se s USKOK-om.

U utorak su na zagrebačkome Županijskome sudu osuđeni na po 11 mjeseci zatvora zamijenjenim radom za opće dobro. Obojici su izrečene i sporedne novčane kazne od po 130.000 eura te im je dan rok od 4 godine da u državni proračun uplate svaki po 3,6 milijuna eura, od čega su novčane kazne već plaćene.

Vraćanje štete osigurano je zabilježbama države na prilično velikoj imovini, te bi im u slučaju da ne vrate navedenih 7,2 milijuna eura šteta bila naplaćena od prodaje imovine.

image

Mario Despotovski

Damjan Tadic/Cropix

No, osim utajenoga poreza država im je, uz njihov pristanak, uzela i nepripadajuću imovinsku korist njihove tvrtke El Taurus od 1,15 milijuna eura, a koji iznos su Despotovski već u srpnju uplatili u proračun, te je tvrtki kao pravnoj osobi također izrečena novčana kazna od 50.000 eura.

U naredne četiri godine, u državnu blagajnu bi se trebalo sliti oko 1,5 milijuna eura više nego je država bila oštećena.

Osim Despotovskih jučer su temljem nagodbi na uvjetne zatvorske kazne osuđeni i vlasnica knjigovodstvenoga obrta Casper koja je pomagala Despotovskima pri utaji poreza, Bernarda Kermend te još dvojica suradnika famoznoga poreznoga "savjetnika" Denisa Bilića, Ante Hrskanović i Ivan Bertović Žunec. Bilić je jedini koji još uvijek nije dogovorio nagodbu, no navodno će se i to ubrzo dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:25