SUĐENJE

Matekovića supruga spašava 'verzijom' o mobitelu njihova sina

“Ne treba ti problema u životu (...) Ne prepoznaj nikoga (...) i zadrži ovaj razgovor za sebe”, pisalo je u porukama
Ivan Mateković
 Ranko Suvar / CROPIX

U nastavku suđenja Ivanu Matekoviću (45), jednom od otmičara sina generala Vladimira Zagorca, optuženom za sprečavanje dokazivanja u slučaju prevarnog dizanja više od četiri milijuna kuna s računa Supersporta, svjedočila je Tatjana, supruga optuženog.

Budući da je Služba organiziranog kriminaliteta otkrila da su SMS poruke zastrašivanja poslane s mobitela koji prema potrebi koristi Mateković, a u koji je, u trenutku slanja tih poruka, bila umetnuta srpska kartica s brojem koji je bio aktivan samo kobnog 1. lipnja 2017. te da je Matekovićev broj mobitela bio u istom radijusu kao i lokacija srpskog broja kada je mreža zabilježila njegovu lokaciju dok je primao SMS o aktivaciji kartice, Matekovićeva supruga opisala je "putešestviju" mobitela.

- Naš sin je te godine popustio u školi pa smo mu zabranili izlaske i korištenje društvenih mreža. Oduzeli smo mu i mobitel iPhone. No ja sam ga željela moći kontrolirati pa smo mu zbog toga dali jedan stari Blackberry, koji nije podržavao internet, nego samo pozive i poruke. Nekoliko dana poslije, suprug je išao na put u Njemačku radi preuzimanja vozačke dozvole pa je sin iskoristio to i namolio me da mu vratim iPhone, da će se popraviti u školi. Popustila sam i rekla mu da ćemo tati reći da se Blackberry pokvario i da sam mu zato vratila njegov. A Blackberry sam prodala u kvartu u shopu Mobitelko za 100 kuna - ispričala je Matekovićeva supruga.

Odgovarajući dalje na pitanja odvjetnika Milka Križanovića i tužiteljice, otkrila je još da je prije 10 godina, a možda i više, u trgovini u Heinzelovoj već prodala jedan Samsung.

- Obično stare mobitele poklonimo. Ovaj konkretni sam išla prodati kako bih suprugu 'zamazala oči' da je bio pokvaren - zaključila je Matekovićeva supruga.

Podsjetimo, Matekovića se tereti za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja, odnosno da je slanjem jezivih poruka preko aplikacije Viber bankarima Erste banke, točnije svjedocima višemilijunske prevare htio pomoći Valentinu Živkoviću.

"Danas ideš u policiju na prepoznavanje... Znamo da si reko policiji da možeš da prepoznaš čoveka, ali razmisli... prošlo je mnogo vremena i ne verujem da možeš da budeš sto posto siguran... A naravno, oni te ne mogu da zaštite od problema u životu", pisalo je u porukama bankarima. Osim uvjeravajuće rečenice da zasigurno ne može sa stopostotnom sigurnošću prepoznati počinitelja prijevare, u poruci je još stajalo: "Ne treba ti problema još ekstra u životu... Zato ne prepoznaj nikoga ako nisi sigurna i zadrži ovaj razgovor za sebe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:33