SLUČAJ PUKANIĆ

Matanić: Bit će bolje kad se nekome ovdje slomi vrat

Robert Matanić je pismo sudskom vijeću poslao bez znanja svog odvjetnika
 POOL/CROPIX

ZAGREB - “Bit će bolje kad se nekome slomi vrat...”, napisao je Robert Matanić u pismu sudskom vijeću, na što mu je Ivana Kršul, predsjednica sudskog vijeća, nakon početka današnje rasprave oštro rekla.

‘Nećete ništa objašnjavati’

- Mataniću, klonite se takvih ponašanja i obraćanja sudskom vijeću i ostalim pritvorenicima. Ako se nastavite ovako ponašati, prema vama se mogu primijeniti i stegovne mjere. Jeste li razumjeli?

- Jesam, ali... - rekao je Matanić i tu je prekinut.

- Nećete ništa objašnjavati! - prekinula ga je sutkinja Kršul i pozvala svjedoka Tomislava Pribanića, vjenčanog kuma “krunskog svjedoka” Tomislava Marjanovića, kojem su prije svjedočenja skinute lisice jer je doveden iz zatvora.

Kuma smatra varalicom

- Ja ne želim svjedočiti jer se bojim, dobivao sam prijetnje, neke sam i prijavljivao policiji i mislim da iza toga stoji Marjanović. Kad bih ja rekao pravu istinu, onda biste znali tko je ta osoba. Nisam sve ni prijavio jer nakon što sam neke prijavio policiji, dobio sam poruke: ‘Što si, smrade, išao na policiju’ i ‘Sve je to njegovo maslo’ - iskazao je Pribanić.

Iako je o svom vjenčanom kumu govorio sve najgore, kao manipulatoru, varalici, narkomanu, osobi koji je prevario niz ljudi, istovremeno se s njim družio i gotovo svakodnevno kontaktirao, za što je i sutkinja željela objašnjenje. Pribanić je odgovorio:

- Želio sam to raščistiti s njim, ja se i sada bojim, ne za život nego da će mi nešto smjestiti nakon ovog svjedočenja - rekao je Pribanić.

Pribanić je kao prijeteću smatrao i Marjanovićevu poruku “Reci samo istinu”. Tvrdio je da mu je Marjanović i dan prije nego što se 25. veljače trebao javiti na izdržavanje kazne poslao poruku da mu je on s Cvitanom, Novoselom i Šašićem sredio da se ne mora javljati u zatvor, ali se on ipak javio. Rekao je i da mu je “brko iz USKOK-a” nudio suradnju, misleći pritom na tužitelja Šašića, koji je bio i u policiji kad su ga priveli.

- Jeste li tražili status zaštićenog svjedoka? - pitao je Šašić Pribanića.

- Nisam - rekao je Pribanić, koji je rekao da ne zna tko ga je predložio za svjedoka.

Kazao mu je i to kako mu je Marjanović pričao da mu policajci koji ga štite idu na živce, da i njima pravi spačke, da im je razbio staklo na Škodi, da se hvali da je policijska Škoda kad su ga tek počeli pratiti prešla 20.000 kilometara, no da je onda u kratko vrijeme napravila 40.000 kilometara dok je bježao policajcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:00