SPOR VRIJEDAN 1,250.000,00 KUNA

MAMIĆI S EDUARDOM SKLOPILI ZELENAŠKE UGOVORE Neki su čak bili bez broja i datuma

Takva ugovorna odredba je nemoralna jer igrača stavlja u trajni dužnički odnos
 CROPIX

ZAGREB - Zdravko i Mario Mamić, do jučerašnji „skrbitelji“ Eduarda Alvesa Da Silve, su od 2001. do 2007.godine sklopili pet ništavnih, odnosno lihvarskih ugovora i aneksa ugovora sa nogometašem u javnobilježničkom uredu Milke Čergar u Sesvetama. Ugovori, od kojih su neki čak bili bez broja i datuma, već su u vrijeme sklapanja bili ništavni. Takva ugovorna odredba je nemoralna jer igrača stavlja u trajni dužnički odnos. Na sve to, poduzetni Mamići su dužni u roku od dva tjedna od pravomoćnosti presude, platiti 182 500 kuna troškove parničnog postupka nogometašu kojeg je izvršni dopredsjednik Dinama jedno desetljeće 'kupovao' riječima: 'Ljubavi, mi smo ljudi, mi jedni drugima vjerujemo' - rezime je to nepravomoćne presude koju je donijela sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jesenka Jurić Šojat dovevši u pitanje pravomoćno rješenje o ovrsi nad Eduardovom imovinom koju mu je blokirao Mario Mamić na osnovu presude prava naplate potraživanja i to temeljem zelenaškog ugovora! Ono što je najviše bolo u oči je činjenica da je prvi ugovor sklopljen davne 2001. na nogometašev 18.rođendan koji je padao u nedjelju na neradni dan i da se samo radi Mamića ured javne bilježnice otvorio ne bi li u punom pojerenju sklopio se Ugovor o ulaganju bez broja i datuma te onaj o posredovanju i zastupanju!

- Jako sam zadovoljan i ovo je velika stvar i u moralnom smislu. Poruka je jasna - sportsko pravo se mora poštivati! Za pretpostaviti je da će se druga strana žaliti, ali već ova prvostupanjska presuda potvrđuje da se ne smiju zaključivati ugovori sportskog prava u kojem se sportaši stavljaju u trajno vlasništvo. Bitno je na sportašima primijeniti sportsko pravo koje štiti sportaše od pokrovitelja i menadžera a ne da se primjenjuje opće pravo! Ova presuda je važna jer sud štiti određene vrijednosti i sportaše od određenih ugovora kojima se iskorištava - sretno je prokomentirao presudu Da Silvin odvjetnik Ivica Crnić naglasivši kako je to poziv svima da ne potvrđuju takve nepovoljne uvjete.

EDUARDO POBIJEDIO MAMIĆA Sud poništio ugovor šefa Dinama s reprezentativcem!

U obrazloženju presude na 23 stranice zbog spora vrijednog ukupno 1,250.000,00 kuna stoji da su ništavni sklopljeni Ugovori o ulaganju, o posredovanju i zastupanju, o međusobnim pravima i obvezama, o ustupanju ugovora te aneks ugovora o posredovanju i zastupanju te o ulaganju. Samim time visina naknade koja su ugovorili Mamići je zelenaška jer „je takva ugovorna odredba suprotna zakonu obzirom da je postotak bio ugovoren od svih igračevih primanja i privilegija u iznosu od 20 posto a ta naknada ne smije premašivati više od šest posto igračevih bruto prihoda!“.

-Ugovori se ne sklapaju na rok do kraja profesionalne karijere igrača iako prisilni potpisi dopuštaju trajanje ugovora s jednim posrednikom na najdulje četiri godine što je navedeno u Fifinom pravilniku. Ugovorena naknada odnosno postotak Zdravku i Mariu Mamiću ugovorena je na sva igračeva primanja iako je taj postotak dopušteno ugovoriti samo do iznosa osnovne igračeve plaće, a ne i na ostala primanja. Slijedom svega, Mamići su eventualno imali pravo na postotak igračevog osnovnog bruto prihoda i to u razdoblju od četiri godine točnije od 25.veljače 2001.do 25.veljače 2005.godine - pojasnila je sutkinja Šojat u presudi.

Odgovorom na tužbu, Mamići su podastrli sudu niz informacija i ugovora prema kojima je, između ostaloga, Zdravko Mamić „kao pokrovitelj se obvezao voditi kompletnu brigu oko Da Silvine karijere sve do okončanja njegove profesionalne karijere te mu isplatiti 100.000 eura i biti svakodnevno na raspolaganju, pružiti mu pravnu, stručnu i medicinsku pomoć te osigurati smještaj“ iako je bilo dana kada je nogometaš spavao i na stadionu.

Što se tiče Pravilnika Fife, Mamići su i za to imali odgovor. I dok Da Silva tvrdi da je HNS-u prijavljen samo jedan ugovor i to onaj od 2007. koji predstavlja standardni Fifin ugovor te da ostali nisu prijavljeni jer su očito bili pravno nevaljali unatoč obvezi da menadžer takve Ugovore mora deponirati kod HNS-a, Mamići to odbacuju napominjući kako u spornom periodu nije postojao Pravilnik Fife o statusu i transferima igrača.

Kako god se okrene, presuda je jasna - „U vrijeme potpisivanja prva dva ugovora Da Silva je bio mlad, pravno neuk, slabo je poznavao hrvatski jezik i ugovori su mu ograničili osobnu i poslovnu slobodu. A Zdravko Mamić kao klupski dužnosnik Dinama nije smio biti Da Silvin menadžer jer su se na pravni status nogometaša morali primijeniti u to vrijeme važeći propisi FIFE i HNS-a koja pravila štite položaj nogometaša i svaki posrednik je obvezan koristiti Fifin uobičajeni ugovor koji se može nadopuniti dodatnim sporazumom koji i dalje ostaje u sferi sportskog prava“.

Javnobilježnički ured posluje nedjeljom samo iznimno

- Moj javnobilježnički ured ne radi nedjeljom. Osim u izuzetnim situacijama kada se dogovori tako sa strankama pa je moguće da se određeni pravni poslovi obave i u nedjelju. Teško da se mogu sjetiti je li prilikom potpisivanja prvog ugovora bio nazočan tumač za portugalski - poručila je javna bilježnica Milka Čergar pravdajući time radnu suradnju sa Mamićem na neradni dan, a čije je javnobilježničke isprave, sutkinja svojom presudom o lihvarskih ugovorima, stavila izvan snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:13