NEMILOSRDNI HŽ

Legendarni skretničar dobio otkaz nakon 40 godina rada, ‘napuhao‘ je 0.15 promila

- U 40 godina staža nije počinio niti jednu povredu radne dužnosti, a u više navrata je bio podvrgnut testu prisutnosti alkohola u krvi

Željeznički kolodvor Kopilica

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

“HŽ infrastruktura” dala je izvanredan otkaz svom skretničaru s 40 godina radnog staža, koji je radio na željezničkom kolodvoru u splitskoj Kopilici, jer mu je alkotestom izmjereno 0,15 promila u organizmu. Općinski sud u Splitu u petak je donio nepravomoćnu presudu da je taj otkaz nezakonit i nedopušten, odnosno da ta državna tvrtka u roku 15 dana mora skretničara vratiti na posao, na isto radno mjesto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Djelatnik koji je s područja Cetinske krajnje, bio je zaposlen u Područnoj radnoj jedinici Jug, s mjestom rada u kolodvoru Split Predgrađe. Izvanredan otkaz dobio je u lipnju 2021. zbog osobito teške povrede iz radnog odnosa.

Naime, 14. lipnja 2021. alkotestiranjem mu je bilo utvrđeno 0,15 promila alkohola u organizmu, a u svojoj obrani na sudu njegov odvjetnih je kazao da se radi o toliko niskoj vrijednosti koju nije moguće utvrditi alkotestom i da se gotovo sigurno radi o pogrešci.

- Tog dana uredno je došao na posao, kao i uvijek, te obavljao zadatke. Da je bio pod utjecajem alkohola, netko od njegovih kolega bi to primijetio - stoji u obrani, te se nastavlja:

- Dan ranije je konzumirao nekoliko alkoholnih pića na obiteljskom slavlju Sv. Ante, a s obzirom na količinu alkohola i protok vremena praktički je nemoguće da je sutradan imao alkohola u organizmu. U 40 godina staža nije počinio niti jednu povredu radne dužnosti, a u više navrata je bio podvrgnut testu prisutnosti alkohola u krvi. Radničko vijeće protivilo se pokretanju postupka izvanrednog otkaza, a po izjavi šefu područja, radi se o najboljem radniku kolodvora Split Predgrađe. Unatoč svemu tome, poslodavac nije omogućio radniku da prije otkaza iznese svoju obranu.

image

Stanica u Kopilici

Vojko Basic/Cropix

"HŽ infrastruktura" je s druge strane isticala da je djelatnik radio kao skretničar, zbog čega je spadao u kategoriju radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkog prometa.

- Prema ugovoru o radu za poslove za koje je neophodna koncentracija i pozornosti, jer i najmanja pogreška može dovesti do nesreće s nesagledivim posljedicama za ljude i imovinu, radnik za vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti, te da će se smatrati da je pod utjecajem alkohola ako u krvi ima više od nula promila - naveli su u državnoj tvrtki.

Sud je obrazložio kako se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkazni rok temelji, te da je poslodavac dužan omogućiti radniku iznošenje obrane.

Vještak sudske medicine dr. Šimun Anđelinović svjedočio je da je uobičajena praksa, nakon što se utvrdi prisutnost alkohola u izdahnutom zraku, da se napravi testiranje alkohola u krvi koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje eventualne alkoholiziranosti, a to nije napravljeno. Također je istaknuo kako alkohol u izdahnutom zraku osim preko krvi može doći i putem udisanja alkohola iz atmosfere.

- Testiranje radnika u sobi od 6 kvadrata u kojoj su bile dvije boce dezinficijens koji u pravilu sadrže alkohol, te činjenica da ih je radnik često koristio, moglo je utjecati na rezultate alkotesta - posvjedočio je ugledni vještak za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 09:14