PRAVOMOĆNA PRESUDA

Kutli 2 godine i 8 mjeseci zatvora

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Zbog slučaja Gradski podrum Miroslav Kutle pravomoćno je osuđen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od dvije godine i osam mjeseci. Kako doznajemo, Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu, a prvotno izrečenu kaznu od tri godine smanjio je za 120 dana.

Pravomoćna presuda ovih će dana biti proslijeđena sucu izvršenja sankcija pri Županijskom sudu u Zagrebu, koji će pokrenuti proceduru Kutlina uhićenja i sprovođenja u jednu od hrvatskih kaznionica.

Miroslavu Kutli neće se priznati izdržavanje pritvora od 15 mjeseci tijekom istrage o kriminalu u poduzeću Tisak jer je riječ o drugom sudskom predmetu. Suđenje o pretvorbi i privatizaciji Gradskog podruma u Zagrebu trajalo je punih osam godina, a tijekom postupka izmijenila su se tri suca.

Nepravomoćnu presudu Kutli je izrekla sutkinja Rahela Sakač. Osim Kutle, optuženi su bili Dragutin Mužić, Marijo Stepinec, Emilijo Žubrinić i Nives Simeunović.

U obrazloženju presude sutkinja je naglasila da je “Kutle preuzeo Gradski podrum neosnovanim pumpanjem potraživanja, a nakon što je poduzeće u sastavu Globus Grupe obavilo financijsko skeniranje Gradskog podruma”.

Riječ je o prvoj kaznenoj prijavi protiv Miroslava Kutle koju su još 1993. pokrenuli Tomislav Buterin (sadašnji načelnik PU zagrebačke) i tadašnji šef zagrebačke policije Tomislav Karamarko. To je ujedno jedina kaznena prijava protiv Miroslava Kutle koja je doživjela sudski epilog.

Protiv njega se već više od desetljeća vodi još 9 sudskih postupaka, a prije nekog vremena DORH je kod predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina inicirao provjeru svih postupaka u kojima je optužen Kutle. Postupci se vode na sudovima u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:09